Világetető

A nevelés - a világ legostobább apukája 3.

2016. október 30. Világetető

Eleve kis célokat tűztünk ki: legalább a közvetlen életveszélyt és durva anyagi kárra járó baleseteket próbáljuk meg valahogy kiküszöbölni. Sikerült is elérni, hogy semmi sem vonzóbb számára, mint ezek.

A nevelés is egy olyan kérdés, ahol hamar kiderül, hogy a 10 millió pedagógus országa vagyunk, de otthon, amikor épp a konnektorba próbálja begyömöszölni a kezében már pépesült almadarabját, akkor hirtelen senkinek sincs bombabiztos trükkje arra, hogy miként is lehetne ezt garantáltan megelőzni.
Az értékek nagy részét is sikerült elpakolni (egyelőre, de persze folyamatosan nő a hatósugár vertikálisan is, zárszerkezet bonyolultságra nézve is), nem is igen korlátozzuk a szabadságát, de azért mondjuk a laptopot és a mobiltelefont igyekeznénk megóvni. Arra is ügyelve, hogy ne mindig tiltásként fogalmazzuk ezt meg, na meg szülői felügyelettel azért megvizsgálhassa ezeket a tárgyakat is rendszeresen és alaposan (leszámítva mondjuk a szopogatást, megcsócsálást). De 14 hónap alatt gyakorlatilag azt sikerült elérni, hogy semmi sem érdekli annyira, mint a telefonok, laptopok és konnektorok becserkészése. Előbbi kettőt még meg is értem (talán), nyilván izgalmasak ezek, hiszen a szüleit, főleg az apját sokat látja ezekre koncentrálva. De a konnektornál tényleg úgy tűnik, mintha a tiltott gyümölcs státusz lenne benne az egyetlen igazán vonzó.

És ennek érdekében már egész komoly trükköket is képes bevetni, amikor valamit akar, azt ugyanis nagyon akarja, nem csak úgy tessék-lássék. Nem riad vissza attól, hogy kifigyelje a pillanatnyi figyelemkihagyásokat, kihasználja a fondorlatos helyezkedéssel elért, vagy akár spontán helyzetfelismerésből adódó helyzeti előnyöket, de még az sem kizárt, hogy komolyabb elterelő hadműveleteket is bevet annak érdekében, hogy a laptophoz nyargalva 2 kézzel elkezdhesse püfölni annak billentyűzetét a szigorú apa megérkezéséig.

Mondjuk simán meg is bocsátom, ha a következő blogbejegyzést már ő írja majd...

Csatlakozz Facebookon!

Gyerekkel étterembe? Ha van kedves kitölteni egy kis közvélemény-kutatást, annak örülnék!

Egy példa az önálló mobilhasználatra: ezt a fotót már ő lőtte. A művész pontos mondanivalójának feltárás még várat magára, de érdemes felfigyelne arra, hogy milyen bátran szakít a szimmetria ósdi kötelekével és keresi inkább a harmonikus ábrázolást az aranymetszés szabályait követve, de bátran felülbírálva azt:

img_7569.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vilageteto.blog.hu/api/trackback/id/tr811914855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2016.10.30. 22:53:44

Régi mondás:
Annyi idős a gyerek, amilyen magasan a törékeny tárgyakat tartják a lakásban... :)

Jankove 2016.10.30. 23:28:20

"amikor épp a konnektorba próbálja begyömöszölni a kezében már pépesült almadarabját, akkor hirtelen senkinek sincs bombabiztos trükkje arra, hogy miként is lehetne ezt garantáltan megelőzni"

Én erre az egyre tudtam mindig a bomba megoldást: vakdugó + fí relé kombó. Előbbi fizikálisan akadályozza meg a konnektorba dugható idegen tárgyakat, utóbbi pedig akkor kell, ha ez valamiképp mégis sikerülne. Egyik sem drága, de kötelező kellék ahol kisbaba "garázdálkodik".

rnz 2016.10.31. 11:42:33

A vakdugó filléres dolog, pláne ha a gyereked élete múlhat rajta. A telefont, tabletet meg nemes egyszerűséggel nem kell odaadni a gyereknek, fogja még majd eleget bámulni kicsit később. Ha nyomkodni akarja valamelyiket, akkor tessék a gyerekkel egy kicsit foglalkozni, mert neki nem a telefon hiányzik, hanem az elfoglaltság. Az apával/anyával közös programtól meg nincs jobb dolog, legyen is az bármi. Lehet hogy apának és anyának kellene egy kicsit ritkábban nyomkodni a telefont, meg a billentyűzetet.
Hármasikreink vannak, rendkívül aktívan viszem az apa szerepet (beleértve MINDEN feladatot), szóval van azért némi fogalmam.

croc 2016.10.31. 11:53:57

konnektorba vakdugó (áram, töltők, laptopok a kisszobában vannak, ahova nem mehet be)(az ajtóra rigli két méter magasságban :)
a telefont pedig _nem_ kapja meg, akármennyire ordít. ha odaadod neki, csak rosszabb lesz+megrágja a képernyőt :)

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2016.10.31. 13:48:55

@rnz: köszi, azért az alcímet nem kell szó szerint érteni, a válaszod alapján így tettél... :)
Vakdugónk van, de előfordul néha, hogy egy frissen kihúzott porszívó miatt nem kerül be azonnal.
Felfedeztük azt mi is, hogy jó neki (is), ha foglalkozunk vele, és rettenetesen sok figyelmet kap. Ezzel együtt hagyjuk szándékosan egyedül is felfedezni, mert meggyőződésem szerint erre is szüksége van.
Köszi a szülők életmódváltását célzó javaslatot is, úgy látszik az ikrek mellett a mi nevelésünkre is szorítasz időt! :) Mivel otthon dolgozom főleg, és a laptopon és telefonon, ezért ha ritkábban nyomkodom, akkor nem jut idő mindenre. És nem egy zárt szobában teszem, hogy közben is lássuk egymást, tudjak vele rendszeresen kapcsolatba kerülni. Szóval ez inkább egy olyan témakör, mint a régi viccben, hogy szabad-e a vécén olvasni a talmudot.
Abban viszont maximálisan egyetértek, hogy egy apának mindenből ki kell vennie a részét, nálunk is így zajlik az élet, pont emiatt sem zárkózom be egy irodába.

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2016.10.31. 13:50:11

@Jankove: vakdugónk van, fí reléről soha nem hallottam még!

rnz 2016.10.31. 14:18:01

@Világetető: A gyerek a felnőttet utánozza, ergo ha a telefont akarja nyomkodni, akkor az egészen nyilvánvalóan azért van, mert apa és/vagy anya túl sokat nyomkodja. A konnektort is azért piszkálja, mert látja hogy te is piszkálod. Én is sokat dolgozom otthon, ráadásul programozó vagyok (ergo a számítógép előtt ülök), szóval pontosan tudom, hogy miről van szó. Pont ezért is tudom azt, hogy nem csak hogy szét lehet, de szét is kell választani a munkát és az otthoni dolgokat akkor is, ha otthon dolgozol. Az fentiek alapján nincs másik gyermeketek (persze szólj, ha tévedek), szóval ha van egy apa és egy anya is, akik rendesen kiveszik a részüket mindenből, akkor egy gyereknél simán jut mindenre idő.
Bár ezt a mondatot nem is értem teljesen: "Mivel otthon dolgozom főleg, és a laptopon és telefonon, ezért ha ritkábban nyomkodom, akkor nem jut idő mindenre."
Veheted nevelésnek amit írtam (vicces, hogy ezt te már egyből életmódváltásnak nevezted, nekem már ez is sokat elárul), de az a szüleid dolga volt, nem az enyém. Én csak megosztom a tapasztalataimat és gondolataimat mellébeszélés nélkül, még ha szúrós is némelyik. Egyszerűen látom, hogy nagyon sokaknak a fejére van nőve a telefon, vagy alig lehet őket elszakítani a számítógép elől (nem munka miatt), de persze ezt csak nagyon-nagyon ritkán ismerik csak be.
Egyébként mi is használtunk vakdugót, az asztalok sarkára is raktuk védőbigyókat, de Murphy itt is teszi a dolgát: A gyerek tuti úgy is azt a dolgot fogja megtalálni, amire te nem gondoltál. Ez elkerülhetetlen, ahogy az apróbb balesetek is, ámbátor annak a gyereknek amelyiknek nem volt saját maga által begyűjtött lila folt a lábán, vagy kezén, nem is volt valódi gyerekkora.

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2016.10.31. 14:29:15

@rnz: sokkal többet teszel, mint a tapasztalataid megosztása, hiszen tele van felszólításokkal minden kommented. Ez nem is feltétlenül katasztrófa, csak legyél vele tisztában, na meg okkal találhatja ezt bárki a kelleténél agresszívabb/kioktatóbb/fontoskodóbb hangnemnek.
[amire nem jutna idő, ha nem dolgoznék a gépen, az a munka. és hiába mondod, hogy szét KELL választani, én nem teszem. köszönöm a megértés.]

rnz 2016.10.31. 16:20:02

@Világetető: Nos, egyetlen felszólítás sincs, nem véletlenül nem találsz egyetlen felkiáltójelet sem, ami ezt jelezné.
Épp segíteni szeretnék, hogy ne rontsd el ott, ahol nagyon-nagyon sokan elrontják. Majd ha levetkőzöd az önteltséget (azok után talán már ilyen jelző is belefér, ha én agresszív, kioktató és fontoskodó vagyok), talán rájössz magad is, hogy nem hogy közel sem tudsz mindent, épp hogy alig tudsz még valamit és ha a másik véleménye, tanácsa nem tetszik, még lehet igaz és hasznos gondolat.
A megértést meg majd a gyermekedtől várd. Nekem nem lesz se több, se kevesebb az életem, amiért te elgondolkodás, vagy vita helyett inkább csípőből elutasítod a másik _jó szívvel_ intézett, személyes tapasztalatokból gyűjtött tanácsát.

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2016.10.31. 16:44:17

@rnz: :D sajnos nem igaz, amiket írsz. Mi van a sok 'kell' és 'kellene' szavakkal? Azok vajon nem felszólítást, szabályt fejeznek ki? De van konkrét felszólítás már az első kommentedben is ("tessék a gyerekkel egy kicsit foglalkozni") És az utolsóban is.
Továbbra is kioktató vagy, igen. Pedig nem utasítottam el csípőből, amiket mondtál, volt, amivel egyetértettem, jeleztem is. És nem, nem igaz, hogy téged minősítettelek volna, ez is csúsztatás, hiszen ezt írtam, és nem véletlenül: "a kelleténél agresszívabb/kioktatóbb/fontoskodóbb hangnemnek". Azaz a kommentedről mondtam véleményt, nem rólad. Nagy különbség. De nem tudsz lemondani arról, hogy hatalmas tudásod birtokában a szüleim, a gyerekem, na meg velem kapcsolatban ítéleteket hozz, őszintén, szerinted ki kíváncsi erre? Ha jó szíved hajtana, ahogy állítod, akkor már rég leálltál volna, miután elsőre jeleztem, hogy nem szeretem ezt a stílust, Azt sem állítottam soha, hogy nem igaz, amit mondasz, csak nem feltétlenül akarom én is úgy csinálni. Ne hadakozz velem, ha én nem hadakozom veled, csak annyit jeleztem az elejétől kezdve, hogy nem tetszik a stílus. És abban egyre mélyebbre süllyedsz, az utolsó mondatod már nagyon kemény, arra méltó visszavágást még zárójelben sem írom le, mert szégyellném magam miatta... :)
Na minden jót, javítgasd inkább olyanoknak az életét, akik örülnek neki, én lezártam a vitát veled.

Jankove 2016.10.31. 23:18:57

@Világetető: "vakdugónk van, fí reléről soha nem hallottam még!"

Köznyelvben sokféle képpen nevezik, a vlllanyászok fí relének hívják, mások életvédelmi relének, a hivatalos neve: ÁVK, vagyis áramvédő kapcsoló. Nagyon nem akarok a működésébe belemélyedni, de röviden ez egy biztosítéktábla sinjeire szerelhető modul, nagyjából úgy néz ki mint egy kisautomata. A feladata az, hogy életet mentsen. Ha a kisbaba (vagy bárki) neagyisten minden óvintézkedés ellenére benyúl a konnektorba, vagy hibás háztartási készülék feszültség alatt álló részeit érinti, az eszköz "tudni fogja", hogy az áramkörben valami rendellenes szivárgás van, ilyenkor egy kioldómechanizmus megszakítja az áramkört, néhány milisec alatt, ezzel elkerülhető a halálos áramütés. A hagyományos kismegszakító ilyen képességekkel nincs felvértezve, ezért érdemes konzultálni villanyszerelővel, kikérni a tanácsát, és felszereltetni egy ilyen cuccot. Az eszköz minőségtől, fázisszámtól, egyebektől függően kb 5-15.000 forintos tétel, plusz szerelés. Ez nem tétel, tekintve hogy adott esetben életet menthet.

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2016.11.01. 09:13:59

@Jankove: Hű, köszi, ez nagyon hasznos, köszönöm a bővebb magyarázatot is!