Világetető

9 kint és 9 bent. Milyen az apaság az elképzeléseimhez képest?

2016. július 04. Világetető

Nemrég jöttem rá, hogy Világetetett éppen annyi időt töltött már kint is, mint amennyit előtte az anyja hasában, jó apropó arra, hogy végiggondoljam, mik a legnagyobb meglepetések az apaságban.

Jó inspiráció volt az Apávávált posztja is, ami egy hasonló lista, persze igyekszem szigorúan a saját tapasztalataimat írni, pont az az érdekes, hogy lehetnek összecsengések, de hatalmas különbségek is. Nézzük akkor a számvetést (bő) 9 hónappal a születés után:

  • Gyerekszoba: abban biztosak voltunk, hogy nem akarunk kék/pink gyerekszobát. Abban nem teljesen, hogy akarunk-e egyáltalán külön szobát eleinte. De azért mégis az tűnt értelmesnek. Aztán ebből az lett, hogy lehetőség lenne rá, de egyelőre szó se lehet róla, ott akarunk lenni a közelében.
  • Gyerekágy: Van gyerekágy, használjuk is, de óriási örömöt jelent az is, amikor bevesszük magunk közé, amire az utolsó hetekben szoktunk rá igazán. Altatáshoz és hajnali ébredés utáni újabb adag alváshoz felejthetetlen élmény, az illat, ahogy keresi a helyét, befúrva a fejét mindenhova, ahogy szép lassan magától lenyugszik és nem kell drasztikus eszközökkel alvásra 'kényszeríteni'.
  • Figyelem: El nem tudtam volna képzelni, hogy mennyi figyelmet igényel egy gyerek. Nyilván a  filmes sztereotípiák alapján is azt gondoltam, hogy alszik-eszik-játszik, maximum ezekhez kell asszisztálni nagyjából. Ehelyett folyamatosan igényli a figyelmünket, jól el is kényeztetjük ezzel, de nem lehet tőle megtagadni. Persze az is öröm, amikor maga fedezi fel a környezetét, ilyenkor hagyjuk, hogy ezt zavartalanul tegye.
  • Evés: Az igény szerinti szoptatás, és azóta a hozzátáplálás intenzív beindulása azért elég sok időt felemészt, ezt se gondoltam volna, hogy ilyen gyakran szükséges.
  • Cukiság: Előtte is sejtettem, hogy nagyon odaleszek érte, azóta rádöbbentem, hogy még annál is jobban, de arra azért nem számítottam, hogy minden nap többször is rá kell majd csodálkozni, hogy mennyit szépült, okosodott, ahogy folyamatosan nyílik az értelme és egyre kíváncsibb a világra. Nincs megállás.
  • Egészség: Talán szintén a filmek miatt, ahol állandóan az ügyeletre rohangálnak, de arra számítottam, hogy ez egy komoly küzdelem lesz. Ehelyett gyakorlatilag semmi baja, bár ez elég nagyrészt azon is múlhat, hogy - az anyatejen (=az anyja táplálkozásán és életmódján) keresztül is - hihetetlenül odafigyelünk a táplálkozására, és ha épp van valami kisebb gond, azt is helyén kezeljük, nem esünk pánikba. 
  • Nyitottság: Ebben csak reménykedni tudtam, hogy érdeklődő, nyitott, kíváncsi gyerek lesz. És úgy tűnik, hogy ez be is következik, ami nyilván ezerszer nagyobb terhet ró a szülőkre, viszont óriási öröm a közös felfedezés, alig várom, hogy beinduljanak a kérdések is, bér sejtem, hogy napi 1-2 ezer db fölött már terhes is lehet néha...
  • Biztonság: A terhesség alatt, na meg az első hónapokban, amikor ott maradt, ahova épp letettük, nem sok szerepe volt a témának, aztán a mozgékonyság drasztikus növekedésével szépen kezdenek feljebb költözni a törékeny tárgyak, eltorlaszolódni a veszélyes részek, leragasztódni, betömődni a veszélyes lyukak, stb. Vesztésre állunk, de nem adjuk fel!
  • Biznisz: Már a szülés előtt is rácsodálkoztam, hogy mekkora biznisz lehet a kisbabaipar, például amikor a delfines szülésről hallottam, azóta ez csak erősödött, hihetetlen választékban lehet(ne) szórni vagyonokat (ha lennének) nagyon hasznos kiegészítőkre, bútorokra, szolgáltatásokra, beszerzésekre. Majd összeírom, hogy ezek helyett, mik azok, amik tényleg be is váltak és még csak nem is drágák.

Ha követnéd a blogot Facebookon, itt csatlakozz!

img_5017.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilageteto.blog.hu/api/trackback/id/tr438865418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.