Világetető

Miért szeretik annyira a jó apákat?

2015. december 20. Világetető

Ezzel a címmel találkoztam pár napja egy amerikai weboldalon, 5 nyomós okot is felsorol. De tényleg kell őket szeretni?

A cikket egy apa írta, íme az ő ötös listája és magyarázatai, hogy miért szeretik annyira a jó apákat:

1. a jó apák szeretik hordozni a gyereküket

Nem kötelező hordoznod a gyerekedet ahhoz, hogy jó apa legyél, de a jó apák nem félnek kipróbálni. A gyerek fejlődésének is jót tesz a hordozás, de ezen túl gyönyörű látvány egy erős férfi, aki gyengéden a mellkasán hordja a gyerekét. Arról nem is beszélve, hogy akik ezt meg merik tenni, azok kimutatják az önbizalmukat, és a legtöbb ember szereti magabiztos férfiakat. Ezek a fickók attól sem riadnak vissza, hogy esetleg néhány ősember kiröhögi őket ezért, épp azért teszik, mert azt demonstrálják, hogy a gyerekükkel való kötődés kialakítása fontosabb, mint az, hogy mit gondolnak erről mások.

2. Kimutatják érzelmeiket a gyerekeinek

Tudod milyen az érzelmileg elérhetetlen apa? Persze, hogy tudod. Ő az, aki meg van róla győződve, hogy a magas fizetésével letudta az összes apai kötelességét. De vannak olyan apák is, akik még át se öltöznek munka után, máris belevetik magukat a gyerekükkel való játékba. Manapság az érzelmesség az új keménység.

3. Nem túl kúlak ahhoz, hogy kicsit meghülyüljenek

Bármilyen őrültségre képesek annak érdekében, hogy a gyereküknek kedvezzenek, ha kell, beöltöznek valami maskarába, mert tudják, hogy annál sem sem kúlabb, mintha boldoggá teszik a gyereküket.

4. Egy kapcsolatban felkérés nélkül szerepet vállalnak a szülői munkákból

Ha kell, felkelnek az éjszaka közepén is, hogy a partnerük pihenhessen, függetlenül attól, hogy melyikük dolgozik napközben, mert tudják, hogy mindketten fontos munkát végeznek, az is, aki gyereket nevel.

5. Egy kapcsolatban nem ódzkodnak attól, hogy kifejezzék, milyen nagyra értékelik a másikat

Megfelelő empátiás készséggel rendelkeznek ahhoz, hogy bármikor kisegítsék a partnerüket lelki támogatással is.

-

Eddig az eredeti cikk, többé-kevésbé szöveghű fordításban. Azt persze figyelembe kell venni, hogy ez egy amerikai cikk, az ottani állapotokra reflektál, ottani stílusban...

Én viszont azt gondolom, hogy egy apának pontosan ugyanúgy kötelessége (és lehetősége) jó szülőnek lenni, mint egy anyának. Azaz semmilyen extra figyelem vagy jutalom nem jár ezért, ráadásul neki is eleve jó, ha jó apa lehet. És a jelenlegi legelterjedtebb szerepek szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a legtöbb apa számára szabad döntés, hogy szeretne-e jó, és a gyerekével sokat törődő apa lenni, vagy inkább 'belefeledkezik' a munkájába, és a családfenntartó imidzsbe. Míg egy anyának nem sok választása van, kénytelen jó anya lenni. Szóval sokkal inkább megérdemli a szeretetet ezért.

apapa.jpg

A nagyon vicces pólót a Digilabor-nettől kaptam ajándékba

A bejegyzés trackback címe:

https://vilageteto.blog.hu/api/trackback/id/tr688187036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ossi.blog.hu 2015.12.21. 10:09:23

Szia!
Ne haragudj, nem ismertem a blogodat, de igazán jó érzés volt a reggeli kávé mellé beleolvasni. :)

Csak annyit szerettem volna mondani, hogy köszi, hogy nem tartod meg magadnak, hogy hogyan gondolkodsz.

(BTW, jó a kép :) )

alfacharlybravo 2015.12.22. 07:53:21

Amerikában a normális szülői magatartás nem természetes magától érthető?