Világetető

Min múlik, hogy átadják-e a helyet a buszon? Óriási meglepetés ért!

2015. december 05. Világetető

Nagyjából elkönyveltem magamnak, hallgatva a feleségem beszámolóit, hogy épp melyik tömegközlekedési járművön tett úgy egyszerre 30 ember, mintha pont nem venné észre terhesen (majd később kisgyerekkel), hogy sajnos ilyen társadalomban élünk, farkastörvények vannak. Aztán elég komoly meglepetés ért.

Amikor én viszem Világetetettet, főleg gyalogolni szoktam, nem nagyon szállok buszra, villamosra, még akkor se, ha messzebbre megyünk, túl jó élmény mindkettőnknek, ahogy ringatózik a hordozó kendőben. Az utóbbi időben mégis előfordult néhányszor, és egészen meglepő tapasztalataim voltak sorozatban.

Ugyanis 60 feletti nők pattantak fel a helyükről, amikor megláttak felszállni, de nem pusztán alibi udvariaskodásról volt szó, hanem mire meg tudtam köszönni - és udvariasan elhárítani - addigra már kimásztak a helyükről, hogy tényleg átadhassák azt! Ehhez azért háttérinformációként érdemes tudni, hogy nem vagyok kifejezetten törékeny alkat vagy kicsi (bár elég gyorsan nő, de a testsúlyom még azért az övének a 16-szorosa), és különösebben szenvedő arcot se vágtam, sőt, csak elhelyezkedtem egy jó kis állóhelynél, nem kerestem még a tekintetemmel sem ülőhelyet. És ennek ellenére sorozatban ismétlődött a dolog. Viszont senki más nem próbálta meg, azaz férfiaknak például eszébe sem jutott, ami nem is katasztrófa szerintem, csak meglepő, hogy a férfiszolidaritás nem működött, illetve a csinos és törékeny feleségemmel sem próbáltak udvariaskodni ők, amikor ő utazott így.

Ki érti ezt?

img_0186.JPG

Továbbra is fel lehet iratkozni még a hírlevélre, és érdemes most csatlakozni a Facebook-oldalhoz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilageteto.blog.hu/api/trackback/id/tr138141608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toncsi64 2015.12.06. 08:14:47

@juditeva:

Nagyjából így látom én is a dolgot, annyival kiegészítve, hogy engem anno a szüleim nyakon vágtak ha nem adtam át a helyem az arra rászorultnak :) A mai Anyák többsége (tisztelet a kivételnek) viszont mindenek fölé helyezi a "trónörököst" és semmilyen körülmény sem késztetheti arra, hogy kényelmetlenséget okozzon neki :(
Az már csak hab a tortán - és talán nem teljesen idevág, bár része lehet a problémának - ahogyan a gyerekek egy étteremben viselkednek, hallgatólagos szülői jóváhagyással...

Szerintem.

2015.12.06. 08:27:33

A kommentekből kitűnik hogy mindenkinek más a tapasztalata. És ez így van a való életben is. Fiatalban, idősben, nőkben, férfiakban is van egyaránt udvarias, helyet átadó és az ellentéte. Ami nekem feltűnt hogy az idős, bottal közlekedők meglepően sokszor akarják átadni a helyet. Persze sokszor nem is lenne szükség a hely átadására ha a kedves utas a mini táskáját, szatyrát, akármilyét nem külön ülésen utaztatná, vagy az elvileg 6 személyes üléseken, a régi metrókon a hosszabbik ülés ennyi, nem szétdobott lábakkal, egymástól jó messzire elhemperegve ülnének sokszor. És persze az egész közlekedés, úgy ahogy van egy gané, mert az sem normális hogy néha olyan tömött a jármű hogy állva sem lehet elférni. Pedig az ülő és állóhely ugye ugyanannyiba kerül. Terhesnek, nagyon idősnek, bottal járónak, kisgyerekesnek mindig átadjuk a helyet. Még akkor is ha fáj a lábam. Olyan még nem volt hogy ne vettem volna észre ha valaki rászorul. Ha valaki nem akarja észrevenni, az persze más, de tömegben azért illene néha szétnézni.

csepke 2015.12.06. 08:37:55

egyébként nagyon egyszerű udvarias gyereket nevelni. Ott rontják el az anyák, hogy az ugyan még kicsi, de biztosan kapaszkodni tudó gyereket leültetik és maguk, fülükön szatyrokkal állnak mellettük. Az így felnövő gyerek ugyan miért adná át anyjakorabeli nőnek a helyet? Szerintem ezt úgy kell, és én így csináltam, hogy amikor volt hely hogy ketten üljük akkor mindketten ültünk, de abban a pillanatban amikor rászorultabb állt mellénk, akkor amíg nagyon kicsi vlt a kölyök az ölembe vettem, amikor nagyobbacska, akkor ő mellém állt és kapaszkodott, én ülve maradtam. Tehát ő adta át a helyét. Ezt szokta meg, egyfelől hogy ki a rászoruló, másfelől hogy az anyjakorabeli nők ülnek le nem ő. Ma nagykamaszként eleve le sem ül, csak ha kong a busz az ürességtől.

Fluoro 2015.12.06. 09:00:05

Ezt előre írom, mert aki még nem volt terhes, ezt soha nem érti meg:
-terhesen az ember vagy épp hányt, vagy hányni fog.
-A vércukor ingadozhat, ezért a kismama sokszor szédülhet!
- A vérnyomás alacsonyabb, és relatív vérszegénység alakul ki, megintcsak szédülhet, és ha sokat kell állni, elájulhat.
-A has miatt a súlypont áthelyeződik, így nehezebben tartja egyensúlyát. Egy kanyarban könnyebben eleshet.
Nem folytatom, de aki nem értette eddig, remélem, most már érti, miért jobb ülni a kismamának. Ez nem előjog, egyszerűen tényleg gyenge és sérülékeny ilyenkor.

Más:
Én azt tapasztaltam, hogy a fiatalabb, gimis, egyetemista korú fiúk segítettek feltenni a babakocsit a járművekre, maguktól! Viszont sokszor nő, vagy idősebb férfi is segített. Volt, hogy megkértem valakit, és mindig szívesen segítettek.

Terhesen én nem mertem BKV-zni, mert vagy épp hánytam, vagy el akartam ájulni... Viszont ha terhes nőt látok, mindig átadom a helyet, de néha nem olyan egyszerű ezt megállapítani! Csak beebédelt, vagy terhes??? Ráadásul manapság senki nem vesz kismama ruhát, mert az nem menő - így nem is lehet róluk sokáig megállapítani.

vajdasagi 2015.12.06. 09:01:17

@Életunt Cápa: Te lettél ennek a beszélgetésnek a központi figurája.

Inkább helytelenítettem én azt, amit mondtál, de mivel utána olyan erősen vágtak vissza Neked, így a részt vevők szimpátiája talán átbillent a Te oldaladra. De aztán megint írtál, és ezzel nem nyertél további népszerűséget.

,,
Azt mondod:
-->
"önmagát helyezi minden fölé" - Aki nem ilyen, azt szentnek hívják :D
-->

Hát jobb ha tudod, hogy nagyon nem így van: azok az emberek, akik nagybetűs Embernek nevezhetik magukat, azok nem önmagukat helyezik minden fölé. Lehetnek az én érdekeim felett a gyerekeim, a szüleim, olykor a felebarátaim érdekei. Lehet esetleg a Nemzet, vagy az Emberiség az, amelyért valaki feláldozza életét (de persze ez a véglet, és ez ritkaság).

Nem köteles mindenki így látni a világot. Ha valaki "magának való", azt nem bünteti törvény. Csak pl. én olyanokkal nem szeretek barátkozni. És vannak ezzel így még sokan mások.

Remélem én nem kapok akkora ledorongolást, mint @pottompanna.

Végezetül: jobb hely lenne a világ, ha mások érdekeire jobban odafigyelnénk.

SarahConnor 2015.12.06. 09:35:48

Napi szinten buszozok.
Őszinte leszek: nem adom át mindig a helyem. 30 vagyok, de nekem is vannak rossz napjaim, a sok állástól és járástól a 10 éve műtött térdem nyilallik, fáj, ilyenkor nem, nem adom át, kizárólag mozgásukban korlátozottaknak. Nem látszik rajtam, ugyebár, így kapok gyilkos pillantásokat, de ez van.
Akinek mindig, minden körülmények közt átadom, térdfájás ide vagy oda, az a várandós vagy pici gyerekkel érkező nő.

Nem mérlegelem a korát az utasoknak, ha csak lazaságból ültem le, átadom az idősebbnek, ha szükségből, akkor nem.
Volt már, hogy jött a kérés, vagy rosszabb esetben parancs, hogy "kislány, adja át a helyét". Namost először is nem vagyok kislány, 30 vagyok, dolgozó nő. Ha így szólnak hozzám, negédes, lenézéssel vegyes cukormázzal, akkor külön kinyílik a bicska a zsebemben.

Volt egy ruhám, egy mell alatt szabott, amiben minden alkalommal igyekeztek átadni a helyüket. Nem volt előnyös, na. Sikerült mindig poénra kihozni a dolgot, de biztos kellemetlen volt az érintetteknek.

Tapasztalataim szerint elenyészően kevés férfi van, aki hajlandó a helyét átadni.
Itt nálunk a legforgalmasabb ingázójáraton este a munka utáni csúcsban a busz tele van álló nőkkel, időssel, középkorúval, akik nagy pakkokkal igyekeznek haza, és csupa suhanc fiú meg aktatáskás 30-as pasi ül. Nyilván köztük is lehet (van is), akinek ülnie kell ilyen-olyan okok miatt, de hogy mindnek, az kizárt.

pottompanna 2015.12.06. 09:47:27

@Életunt Cápa:
Tudom, hogy erős voltam, de a 444 fórumon ez a bevett, azon szocializálódtam.
Szerinted, aki nem önmagát helyezi minden fölé az szent. Akkor valamennyi szülő, önkéntes munkát végző, idős gondozó, szociális munkás, vagy akár egy hajóskapitány és még hosszasan sorolhatnám egy szent. Tudod van egy fokozat, próbáld meg magad mondjuk mások mellé elhelyezni, vagy próbálj meg másokkal együttműködni. Önzéssel és egoizmussal nem oldódik meg semmi. Még a saját problémád sem.
1. Az, hogy aktívan vagy passzívan zavarsz másokat, a következmény szempontjából teljesen mindegy. Hogy sztoikus nyugalommal üldögélsz, amikor feletted áll egy kismama és tovább üldögélj ez módodban áll. Az, hogy a helyedről felklej, az nem önfeláldozó cselekedet, hanem erkölcsi/illembeli kötelesség. Ezt az ember vagy a szüleitől vagy az iskolából hozza. Ennek hiányában igenis rosszabb lehet másoknak.
2. Alvás, filmnézés, telefon. Ez mind tökjó, de ha ennyire nem figyelsz, honnan tudod mikor kell leszállnod? (Tudom, végállomásig mész és nem kell figyelned...)
3. Amiről írsz egy kivételes helyzet. Az ülő-abakon kibámuló emberek 99,9%-a nem műtétről megy haza, de szereti megpendíteni ezt az érvet. Ha valóban csak azok viselkednének így, akik rosszul vannak vagy műtétről jönnek, akkor nm lenne miről beszélnünk.

ne vada 2015.12.06. 09:56:10

Hiába adom át a helyet kisgyerekesnek: a gyereket ülteti le, így ahelyett, hogy ezután csak engem kéne kerülgetnie a többi utasnak, kerülgethetik velem együtt az anyukát is. (Azért persze átadom. Csak dühít, hogy nem képes leülni, és az ölébe venni.)
Nincs gyerekem, nem is lesz, csúnya és középkorú nő vagyok, a középiskolás srácok és a fiatal férfiak mégis ugranak, hogy átadják a helyet, amikor látják, hogy két szatyrot cipelek. Úgyhogy cáfolnám a "bunkó férfiak" sztereotípiát.

2015.12.06. 09:59:17

Tapasztalatom szerint azok adják át a helyet, akiken a legerősebb a társadalmi nyomás ilyen "gesztus" megtételére. Fiatal srácok.
Akik toljnak az egészre, azok a fiatal lányok.
Ez persze nem udvariasság, hiszen egy elvárás van a közösségben, hogy "illik" átadni a helyet. Ez tehát kikényszerített dolog. Aki nem ad át helyet, arra csúnyán néznek, bunkónak tartják.
Szolidaritásnak se nevezhető, hisz az kétirányú dolog.

Jó lenne, ha az ilyen maradi, lelket megnyomorító konvenciók kihalnának. Adja át a helyet, aki önszántából akarja vagy legyenek gyerekeseknek fenntartott ülések, de akkor máshova ne akarjon ülni a gyerekes úgy, hogy másik utast felállít.

Miért kellene mindenkit terhelniük a kisgyerekeseknek egy védekezés nélküli szex köcetkezményeivel? Magánügy, egyéni szociális probléma.

bpbp78 2015.12.06. 10:09:18

Szerintem az udvariasság, mint a közlekedési eszközön a hely átadása, tanult "képesség". Legtöbbször a példamutatás hiányzik. A kedvencem, amikor az oviban anyuka noszogatja a gyerekét, hogy köszönjön már, de ő maga természetesen nem teszi.

A hely átadása is ilyen. Ha átadjuk a helyet valakinek és elmagyarázzuk cseperedő utódunknak, hogy miért tesszük, akkor azt megérti és később alkalmazni is fogja.

Legutóbb mikor metróztunk a 6 évesemmel, akkor senki még csak meg sem próbálta átadni a helyét neki. Igen, lehet mondani, hogy már nem kicsi, de egy zsúfol metróban, ha nem tudunk megállni az ajtónál, akkor az ő szintjén nem is marad kapaszkodó..mindegy, mi megoldottuk. De utánunk felszállt egy anyuka két jóval kisebb gyerekkel és nekik sem próbált meg senki helyet adni...Kicsit elkeserítő, de ez van. Én azért még mindig hiszek a példamutatás erejében...

2015.12.06. 10:28:26

@pottompanna: "Az, hogy a helyedről felklej, az nem önfeláldozó cselekedet, hanem erkölcsi/illembeli kötelesség."

Szerintem te nem vagy tisztában a morál/illem, udvariasság mibenlétével.

Ha kötelesség, akkor hogy lehet illedelmes? Mondjuk ha van egy ilyen norma, akkor ez egy kötelezettség, ezért megteszed. Ez nem illem.
Udvariasság az, amikor nincs kötelezettséged, nincs nyomás, hogy tedd, mégis teszed. Amire gyerekkorod óta treníroz a társadalom, azt nem illemből teszed, hanem mert hatvanhatszor leszidott anyád, ha nem a "helyes" dolgot tetted.

Erkölcs: van egy külső standard, ami a társadalmi elvárás, ha ezt nem teljesíted, akkor leszidnak, megszégyenítenek. De erkölcsösen is csak azzal szemben kell eljárnod, aki veled is erkölcsösen jár el. Kölcsönösség nélkül semmi értelme erkölcsről beszélni.
Az udvariasság viszont az, amikor nincs semmiféle erkölcsi kötelességed, mégis kedvezel valakinek. Önzetlenül, nem mert belédverték gyerekként.

Aki átadja a helyet, az mind a társadalom által beidomított droid. Aki nem adja át, azok többsége egyszerűen erkölcsi normaszegő, illetlen. De kis részük lehet, higy elgondolkodott az erkölcs/illem, udvariasság fogalmain és filozófiai megfontolásból dacol a maradi erkölcsi normával, ami nem kölcsönösségen alapul, ezért miért is tartaná be?
Megoldás: lehessen a közlekedési vállalat saját üzleti döntése alapján plusz üléseket kialakítani a nyomiknak, gyerekkel utazóknak, öregeknek, de máshol ne követelje ki a társadalom a helyek átadását.
Aztán a fizető közönség majd eldönti, hogy fizet-e egy olyan buszon a jegyért, ahol az ülések felét nem használhatja. Akkor majd jönnek más buszos cégek, amik nem alakítanak ki ilyen fenntartott üléseket és a szabad piac elvei szerint sokkal több normál utasuk lesz, akik fizetnek a jegyekért. A valóban szabad piac elrendezi.

2015.12.06. 10:38:00

@Étteremkritikus: igen, a tizenéves fiúkon a legnagyobb a társadalmi nyomás, így nem mernek önállóan gondolkodni. De a filozófiai megfontolások nélkül lázadó is sok köztük, akik csakazértse adják át a helyet. Idősebb korban aztán az értelmesebbje elgondolkodik és már azért nem adja át a helyet, mert ez se nem önzetlen udvariasság, se nem egy kölcsönösségen alapuló erkölcsi norma. Ez egy olyan norma, ami mindig csak az egyik csoportot hozza helyzetbe, a nekik kedvezményeket, erőforrásokat nyújtó csoport meg "jutalmul" azt kapja, hogy nem köpködik, vádolják, szégyenítik meg.

2015.12.06. 10:49:48

@bpbp78: az udvariasság nem egy olyan dolog, amire baszogatással szoktatsz rá egy gyereket. Udvariasság az, ami önzetlenül tesz. Nem vár kölcsönösséget.
Az erkölcsi norma az a belevert társadalmi elvárás, hogy tegyen valamit, de ez feltételezi a kölcsönösséget. Én nem hazudok, mindig igazat mondok, de tudom, hogy a másik se hazudik nekem, csak az igazat mondja. Olyan emberekkel szemben, aki hazudik nekünk, nincs igazmondási erkölcsi kötelességünk. Az erkölcs kölcsönösen működik, társadalmi megszégyenítésen, trenírozáson alapul.

Az udvariasság, jótékonyság belülről fakad, nincs külső elvárás és nem vársz kölcsönösséget ebben az esetben.

Az ülőhely átadására a társadalmi nyomás kényszerít (különben megszégyenítenek, lebasz az anyád, elmondanak magukban mindenféle gheczinek), erkölcsi kötelesség, aki átadja a helyét, az nem udvarias, hanem egy erkölcsi kötelességet teljesít, erre van idomítva. De ez egy felemás morális viszony, nincs kölcsönösség, annyit kap cserébe az ember, hogy megkímélik a nagyobb megszégyenítéstől, esetleg elhangzik egy köszönet.
Aki tehát átadja a helyét az egy erkölcsös, de kihasznált droid. Kizsaroltak tőle valamit olyanok, akik sose viszonozzák azt.

KissGecihuszár 2015.12.06. 11:00:08

Velem pár éve esett meg, hogy utaztam a 7-es járaton és a Szt. Imi kórháznál szállt fel egy szépséges arcú, áldott állapotában tán még az "alapnál" is csinosabb 20-on éves nőcike és mert a 2. ajtónál (IK 435-ös buszról van szó) lévő kettes ülés külső ülésén ültem, a belső üres volt, így teljesen kézenfekvő volt, hogy amint megpillantottam a szép pocival (tán 7-8. hónapban lehetett, nem tudom?) is könnyedén felszálló nőcikét, máris emelkedtem az ülésről. Mire ő: "maradj nyugodtan ülve, csak a Kosztolányiig megyek" . A busz jobb oldalán lévő 1 sor ülésben egy középkorú hölgy ült és már ezen mondatok elhangzása után is rosszallóan csóválni kezdte a fejét, melytől a fiatal kismama meglehetősen zavarba jött, igencsak elpirult. Haladtunk tovább a Bartókon, kb az Ulászló u magasságában egy brutálisat fékezett a sofőr és a kismama hiába kapaszkodott, bizony esett egyet. Akkor már egész konkrétan én is ideges lettem és a történet miatt a magából teljesen kikelt középkorú hölggyel már konkrétan megparancsoltuk neki, hogy márpedig most és azonnal üljön le, mert lehet, hogy a saját egészsége nem érdekli, de a babájáé igenis érdekelje, mondta szinte üvöltve a középkorú hölgy és azt gondolom, teljes mértékben igaza volt! Mivel gondolom számos ex és gyakorló kismama is olvassa ezt a blogbejegyzést, engem csupán az érdekelne, hogy ha és amennyiben 10-en állunk fel egyszerre, hogy átadjuk a helyünket (és ez vonatkozik babával buszra, villamosra szálló apukákra is), akkor miért kell eljátszani a dzsungelharcos rambo-t és teátrálisan azért se leülni?? És ez még akkor is fennáll, ha tényleg 1 megállót mennek! De nekem még az is hajmeresztő, amikor járni épp csak hogy tudó kicsiktől várja el a szülő, hogy kapaszkodjon azokkal a pici kezekkel, melyek még oly kis méretűek, hogy nyilván nem tudják stabilan átfogni a kapaszkodót, épp ezért hiába kapaszkodik a gyerek mind 2 kezével (jajj,ugye milyen édi a kis Gerzsonka/Kleofásia, ahogy ügyesen képes már kapaszkodni?) , egy hirtelen vészfékezés esetén úgy áll a szerencsétlen kozmikus pályára, hogy a sofőr fülkében fog célt érni, s után majd lehet teátrálisan megalázni a szerencsétlen sofőrt, hogy milyen állat módjára vezet (volt már részem ilyen jelenetben és bizony kinyílt a bicska a zsebemben és azon melegében elküldtem a felelőtlen szülőt a búsba!

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.12.06. 11:19:14

@pottompanna: Mondtam hogy parázs vita lesz :D

Elmondtam már mindent, nem vitatkozok tovább, csak tényleg annyit kérek, hogyha majd a gyerekeddel utazol, és lehet hogy pont én ülök előtted, akkor ne kapásból azt feltételezd rólam, hogy bunkó vagyok, csak szólj hogy szeretnél leülni.

Písz

csakférfi 2015.12.06. 11:31:11

@pottompanna: @Életunt Cápa: Javaslom állítsunk fel hierarchikus rendet.Az illem szempontjai szerint.(meg szerintem is).Mivel csak felnőtt jóerőben lévő férfi vagyok ezért azillem szempontjából a ranglétra alján helyezkedem el.Tehát velem szemben előnyt élveznek a gyerekek-az idősek-a nők- terhes nők.Tehát ha az ösztönömre hallgatok akkor a buszon vagy tömegközlekedési eszközön kötelező a terhes nőnek átadni a helyét a hierarchia alattibb részén lévő részéről.De nem csak a terhes nőnek(a férfiban ez óvási és féltési ösztön) hanem az öregebbeknek szemmel láthatóan "betegebbnek".Mivel egy férfi bírja a "gyűrődést".Ezzel viszont a kedvezményezett nem élhet vissza. :) Ezt meg alázatnak hívják.Más helyzetekre ez nem vonatkozik. :)

élhetetlen 2015.12.06. 11:37:59

@tiller foch: “se nem egy kölcsönösségen alapuló erkölcsi norma”. Ez jól sikerült. Van még ilyen dolog. A szüleid felnevelnek akkor is ha te nem nevelted fel őket, csak, hogy egy szélsőséges példát mondjak. Tudod, gondos anyuka már a villamosmegállóban leülteti a gyereket, pedig az nem akar, aztán beáll a villamos, a kissrác majdnem fellök az ajtónál, hogy leülhessen. Gondos anyuka beszélget vele a suliról, mert ő odafigyelő, jó szülő. Ha nem így nevelnének fel egy generációt, akkor majd, mikor már te leszel hatvanon túl, lehet, hogy neked is átadnák a helyet, ami lehet, hogy jól jönne. A lehetetlen öregek. Mikor fut az ülőhelyhez. Én már értem. sima talajon, a még álló járművön én is jól teperek. Csak az indulást, fékezést és a kanyarodást nem bírja a véglegesen sérült térdem. Nem látszik, hogy baj van, bot sincs nálam, mert két szatyorral és egy bottal már kapaszkodni sem lehet. Most úgy próbálom megoldani, hogy szatyrok a karomra, és két kézzel lógok a kapaszkodókon, hogy tehermentesítsem a lábam, csak akkor kérek helyet, ha nagyon fáj. De jó esne, ha észrevenné a húszéves, hogy valaki szív mellette. Tudod, “adjon úgy is, ha nem kérem”.

2015.12.06. 11:51:19

@csakférfi: "Tehát ha az ösztönömre hallgatok" - nem, ez társadalmi idomítás, elvárás, megalázás, betörés, nem ösztönös. Automatikussá tették az idomítással nálad, de ez pont ezért sem ösztönös.
Ha ösztönösen viselkednénk, akkor a termékenység korán túllévő nőket egyáltalán nem pátyolgatnánk, ahogy idegenek idegenszagú, mi gyerekeinkkel versenyző kölykeit se. A rákos betegeket, nyomorékokat se ajnároznánk.
Én ez ösztönös viselkedést jobban megérteném, mint az álerkölcsös, megszégyenítésen és nem kölcsösségen alapuló, kikövetelt előnyöket bizonyos csoportok számára.

"Mivel csak felnőtt jóerőben lévő férfi vagyok ezért azillem szempontjából a ranglétra alján helyezkedem el." - igen, fehér, heteroszexuális férfiként ezt a szerepet osztották rád. Te ezt elfogadod, más meg küzd a megalázottság, degradálás, szipolyozás ellen. Nem a nők, kisgyerekek és öregek ellen küzd, hanem a társadalom által leosztott untermensch, kihasználható, minden pillanatban megszégyeníthető férfi szerepe ellen.

csepke 2015.12.06. 12:03:24

@tiller foch: hmm. szocializáció mond neked valamit? végülis mindebben amit írtál igazad van, elvégre agyon is üthetnéd a nálad gyengébbet.

2015.12.06. 12:14:15

@élhetetlen: igen, én értem, hogy a számodra előnyös felajánlások, juttatások, potya ülőhely jól jönnek.
Minden olyan csoport, ami a shaming, megszégyenítés, zsarolás alapján szerez előnyöket, az így van ezzel.

Ne érts félre, én mindig átadom a helyemet, öregeknek, kölyökkel utazóknak, elsőként ugrok fel. DE! Tisztában vagyok azzal, hogy ez a társadalom által elvárt, rám kényszerített, teljesen természetellenes álerkölcs. Tudom, hogy nekik jól esik, én viszonylag fiatal vagyok, bírok állni, de ez nem lenne ok arra, hogy engem egy ilyen "felajánlásra" kényszerítsenek. Mert ez egy kényszer, gyerekkortól erre dresszíroztak, idomítottak és volt idő, amikor én is azt hittem, hogy ez az udvariasság.
Ma már tudom, hogy nem az.
Átadtam nemrég a helyemet (nem Magyarországon) egy idős hölgynek. Ő nagyon köszönte, mondta, hogy nagyon udvarias külföldi vagyok (rassz alapján tök egyértelmű volt). Ekkor elmagyaráztam neki, hogy ez nem udvariasság, hanem egy erkölcsi kényszer, idomítás, nem igazán belülről jön senkinek. Szerintem megértette. Amúgy az adott országban nagyon erősen tiszteletben tartják az öregeket, de ez megintcsak nem udvariasság, szeretet, hanem egy személyiséget rettenetesen megcsonkító tradicionális társadalom idomításának eredménye. Az idősek persze ezt élvezik, viszont itt a gyerek, unoka nem szereti a nagyszülőt, szülőt, hanem tiszteli, ahogy beleverték, beleszégyenítették gyerekkorában. Utálják is a fiatalok a helyi társadalom merevségét, persze azt, hogy miért, azt itt élve nem tudják megfogalmazni. Én külső szemlélőként átlátom a gyerekkortól folyó brutális személyiségelnyomó idomítást, hogy egyformára szabnak minden gyereket, közben azt hiszik udvarias gyereket nevelnek, pedig csak erősen idomítottat.

A buszon, metrón átadom az ülőhelyem, mert ez az elvárás, nem értek vele egyet, de teszem. Engem is idomítottak anno, félek a megszégyenítéstől.
Adót is szoktam fizetni, bár tudom, hogy nem jó helyre megy, én jobban fel tudnám használni azt a pénzt, saját egészségbiztosítást vennék, fegyvert hordanék, nem fizetnék rendőröket, akik soha nincsenek ott, ahol bűncselekmény történik... de félek az államtól, a retorziótól. Így persze az adófizetésem se meggyőzödésből fakad, hanem kötelesség. Nem én döntöm el, hogy mikor és mennyit fizetek. Ahogy az ülőhely átadása során se sok mérlegelési lehetőségem van.

Én öregen se fogok leülni mások helyére. El fogom magyarázni a fiataloknak, akik átadnák a helyet, hogy ezt csak beléjük verte a társadalom.
Ha csinálok gyerekeket, azokat se tolom be mások ülőhelyére. Én dugtam az anyjukat, akkor mi köze hozzájuk másoknak?

pottompanna 2015.12.06. 12:25:32

@Életunt Cápa: Persze, hogy nem vitatkozol, hiszen érvek hiányában ez a vita kategorikus lezárási módja, mintegy kõbe vésve a téves elgondolást. Szoktam utazni gyerekkel és egyértelmû, hogy a hozzád hasonlóktól nem szoktam helyet kérni. Ahogy általában semmit sem szoktam kérni. De ha egyszer mondjuk gipszelt lábbal megállsz feletten, én kérés nélkül át fogom neked adni a helyet és elmagyarázom a gyereknek is, hogy erre miért van szükség és hidd el, hogy õ meg fogja érteni a helyzetet. Ha jól megy neked is lesz gyereked, leszel nyugdíjas és törhet bármid és hidd el egyszerûbb lesz az életed, ha nem kell kuncsorogni egy helyért mentális deficittel rendelkezõ embertársaidnál.

2015.12.06. 12:26:36

@csepke: igen, szocializáció, betörés, szerepbe kényszerítés, elvárások, megszégyenítés. Mindenkit érint, aki társadalomban él és nem szociopata. Ez az erkölcs.
Ezzel nincs is baj, ha az erkölcs követelményeit minden fél betartja.
De ez nem belülről fakad, nen udvariasság, nem nagyvonalúság, egyszerűen normakövetés. Az ülőhelyek átadása egy értelmetlen dolog az átadó szempontjából, magától, ösztönösen senki se tenné (vagy kevesen és mondjuk csak vérrokonaiknak). Aki nyer vele az az ülőhelyet kapó fél. Aszimmetrikus viszony, ezért kell a társadalmi kényszer, megszégyenítés, beleverés, ráidomítás.
Adófizetés se igazából önkéntes, tudod, hogy azok nyernek vele, akik beszedik, elosztják, meg akik segélyeket kapnak a te adódból. Ha te használnád fel, te döntgetnél az elosztásról, akkor inkább neked kedvezőbben osztanád el (kevesebbet a bürokratáknak, hadseregnek, jevesebbet a haszontalan közoktatásra, többet utakra, jó egészségügyi ellátásra, kiváló magániskolára a gyerekednek). De brutálus szigorral rászorítanak, hogy az egyéni érdekeiddel szemben "adakozz" az inaktívak és az állami vízfej eltartására adó formájában.

pottompanna 2015.12.06. 12:36:13

@tiller foch: A tömegközlekedés nem biznisz, itt nincs piaci verseny. A jegyárak bevételei a szolgáltatás harmadát fedezik és így van ez bárhol a világon. Európában helyi közlekedésben sehol sem találsz egymással versengõ cégeket. A gyerekeseknek fenntartott helyekre pedig ugyanúgy beülnének, mint a q7-tel is beállnak a mozgássérülteknek fenntartott helyekre. Hogy nyomizol, az elég visszatetszést keltõ, ne feledd, hogy bárki válhat sérültté,, ez az amit még a szabad piac sem tud elrendezni.

csepke 2015.12.06. 12:46:55

@tiller foch: hát nem tudom. szerintem az empátia az a szó amit keresel. akiben az nincs, abba nyilván belenevelik magát a szabályt, és prüszköl is ellene. de hidd el, az emberek nagy része (vagy egy része) azért magától átadná egy nálánál rozzantabbnak/gyengébbnek...stb. mert nem tudná elnézni ahogy csapódik a buszon ide-oda.

csepke 2015.12.06. 12:47:59

@tiller foch: adófizetés nem ugyanez a kategória azért

2015.12.06. 13:26:10

@pottompanna:
Nem az a baj, hogy tapló vagy, hanem hogy igazad sincs:

1. De éppen arról írt, hogy udvariasságra nem lehet senkit sem kényszeríteni. A tapló viselkedést meg ne keverd össze a passzív udvariatlansággal. Ha nem adja át a helyét magától, akkor az udvarias kérésen kívül minden más, tehát köhécselés, bunkó megjegyzések, egy másik utasnak panaszkodás, mai fiatalozás, stb., stb., még nagyobb taplóság, és még inkább kizár abból a bizonyos klubból (ahogyan téged is a kommented...).

2. Én például nem hallgatok zenét helyi tömegközlekedésben, de mikor semmiféle hordozható eszközöm nem volt, akkor is volt, hogy elbambultam, és nem vettem észre a környezetemet. Nem azért, mert nem akartam tudomást venni másokról, hanem azért, mert van hogy elgondolkodok valamin, belemélyedek a dolgokba. Persze sokan összekeverik a taplóságot az introvertáltsággal pro és kontra is...

3. Ezt az érvet ellenérv helyett simán lepattintottad olyannal, aminek semmi köze ehhez. Bizony ha valakinek valami testi problémája van, az nem mindig begipszelt lábat jelent, simán vannak emberek, akiknek gondot jelent az állás, valamilyen testi fogyatékosság vagy sérülés miatt, többek között ezért nagy taplóság random lebunkózni bárkit, aki nem adja át a helyét, miközben nem tudod, hogy van-e ennek oka.

4. Ebben lehet igazság, de ez is helyzet függő.

5. Vagy nem, ez helyzet függő, és nincsen senkinek sem objektív mércéje. Voltam én már olyan állapotban, hogy nem tudtam volna megállni a két lábamon a fáradtság miatt, úgyhogy ha nem tudok leülni egy buszon, a földre ültem volna le (most hirtelen az első maratonom jut eszembe, plusz egy bizonyos túra, ami után másnap is alig tudtam járni). Pedig egészséges vagyok és fiatal.

6. Ezzel megint összetéveszted a passzív udvariatlanságot az aktív taplósággal. Vagy nem hiszed el, hogy ha azt mondja, ő nem ülne le ilyen helyre, akkor nem ülne le? Szerintem elég őszintének tűnt a kommentje, támadási felületet is hagyott a hozzád hasonló álszenteknek, ebben miért hazudott volna?

Hari Seldon 2 2015.12.06. 13:30:06

Én kifejezetten szerettem a lányaimat hordani a feleségem helyett. Akár az ikrekkel voltam, akár a legkisebbel, mindig akartak adni helyet. Én meg nem győztem szabadkozni, hogy nekem úgy kényelmesebb, hogy állok, mert egyszerűbb nyugalmi álló pozícióba maradni, mint elrendezni a lábait, utána felkelni, stb...
Szerintem azért nem adják át sokan. Legalábbis én mint háromszoros apa, ezt gondolom.

Skoumal István 2015.12.06. 13:49:17

Részemről csak annyit szeretnék hozzá fűzni ehhez, hogy azért tart itt ez a nép, mert ilyenek az emberek akik alkotják.
Nekem van szerencsém autóval járni, de néha kedvtelésből békávézunk a Gyerkőccel...
Egyetlen egy esetben volt hogy átadta valaki a helyet, aki egy idős Hölgy volt, úgy hogy a villamoson amin utaztunk kb. 10-20 fülbedugós hülyegyerek biztosan nagyon fáradtan tespedt az ülőhelyeken.
Van ezzel kapcsolatban egy másik sztorim is.
Két éve eltört a vállam de úgy rendesen, használhatatlan volt a bal oldalam. Nem tudtam vezetni és így nem is akartam, tehát az idő alatt amíg gyógyultam tömegközlekedéssel jártam.
A 2 (KETTŐ!!!) hónap alatt hárman adták át a helyüket úgy hogy jól láthatóan a fél oldalam be volt kötve, fájt ha nekem dől valaki, vagy nekem löki a táskáját a nagy rohanásban. Természetesen mindhárom nő volt, iskolások, egyéb férfinak kinéző embeszabásúaknak eszükbe nem jutott megkérdezni le szeretnék -e ülni, ha már kapaszkodni nem tudok.

Jókat nevetek itt a bolondokon akik a szegénységi bizonyítványt próbálják megmagyarázni, hogy miért nem kell átadni a helyet, vagy neki éppen miért nincs kedve...
Hát azoknak ezennel csak annyit üzenek, ne is változtassanak. Maradjanak meg ilyennek. Dugják be a fülhallgatót, fordítsák el a fejüket, aztán rinyáljanak tovább hogy ez szar meg az szar.. meg az életük milyen szar.
Leggyakrabban az ilyen tahóknak a legszarabb az életük, de meg is érdemlik, pont az ilyen hozzáállásuk miatt nem fogják vinni semmire, marad az ilyen apró öröm, hogy kitolhatnak mással.

Mióta Apa vagyok nem bosszankodom. Ha olyan kedvem van tömegközlekedünk, ha pedig nyomor van a járaton, leszállunk, várunk egy másikat, vagy hagyjuk az egészet és inkább autózunk, a bunkóknak meg meghagyjuk a tolongást és az acsarkodást.

Alapvetően a fejekben van a baj és nem csak e téren, hanem úgy egyáltalán. Ez a csak magunkkal törődés, a másik elé befurakodni, még véletlenül sem előzékenynek lenni nálunk azt hiszem népbetegség.

2015.12.06. 14:12:25

@Skoumal István: nem kaptad meg, amit elvártál másoktól és most fröcsögsz. Igen, ez is a társadalmi megszégyenítés, idomítás része, hogy ilyen kikövetelő közhangulatot keltesz.
Idomítsd a gyerekeidet, hogy kövessék az álerkölcsöt.

2015.12.06. 14:15:33

@Skoumal István: tele vagy keserűséggel, gyűlölettel, lenézéssel, sértettséggel, mert CSAK 3 ember adta át a helyet neked. Mert ez jár, ez az elvárásod. Aki nem így tesz, azt megszégyeníted, lenézed. Nem udvariasságot vársz el, hanem hogy mások idomuljanak hozzád.

2015.12.06. 14:16:22

@tiller foch: hiszen udvariasságot nem is lehet elvárni, ha elvárod, akkor az már kényszer.

zizi77 2015.12.06. 14:19:35

@tiller foch: csak 2 példa, amiért nem kéne a szerinted idomítás miatt dühöngened. Kismama, aki, mert átadtad neki a helyet, egy fékezésnél nem fog elesni/te simán megkapaszkodsz, max. bevágod kicsit a térded/, és nem válik le a lepény, nem hal meg a gyerek a hasában. Vagy az öreg néni, akinek szintén egy esés következtében nem lesz combnyaktörése, és a fekvés miatt tüdőgyusziban nem hal meg. Lehet droidnak nevezni, aki mással is törődik, de nekünk ez képzeld jó érzés! Magam részéről a 3. gyereket várom, és hálát adok az Istennek, hogy nem kell tömegközlekednem, mert a mostani stabilitássommal, és a 2 éves középsővel nem lenne könnyű dolgom. Főleg úgy, hogy kimondottan utálok másoknak gondot okozni. A jővőbeni elképzeléseidre azért visszatérhetnénk 30x év múlva, mert látszólag fogalmad nincs miről beszélsz.

Vagy úgy... 2015.12.06. 14:27:39

@Világetető: A 60 feletti nők még akkoriban szültek, amikor az a duma járta a férjek haveri körében, hogy könnyű az asszonynak, otthon van és babázik. Ezek a nők díjazzák, ha egy apát látnak gondoskodó szerepben. De Susan Maushart Asszonysors című könyvében hasonló esetről ír, amikor egy apának azért integet széles mosollyal, mert az egyszerre három gyerekkel vásárol. Aztán az írónő elgondolkodik, hogy ő ezt hetente ugyanígy megteszi, mégsem "gratulál" neki senki.

NévteleN 2015.12.06. 14:29:56

"Vidékiként" ritkán, de használom a pesti tömegközlekedést. De azt már sokszor megtapasztaltam, hogy pl.: az óvodás korú kisgyerek is már tudja, hogy az üres ülőhely csak RÁ vár. Nem ám az anyuka öle, á, dehogy...
Az udvariasság kiveszett nagyon sok embertársunkból! A törtetőké a világ!

Vagy úgy... 2015.12.06. 14:42:06

Tapasztalatom szerint ha megszólítok egy életerős ülő fiatalembert és megkérem hogy adja át a helyet mert és megindoklom, mindig átadja és meg sem morog. Másképp érzékelik a világot. Ők azok, akik nem köszönnek mint szomszéd vagy munkatárs, de ha határozottan ráköszönök vagy megszólítom kedvesen köszönnek és válaszolnak. Ugyanakkor legközelebb megint nem köszönnek maguktól. Erősebb egyértelműbb ingerek kellenek.

csakférfi 2015.12.06. 14:52:03

@tiller foch: Ha azt látom hogy valaki azzal bizonyítja erősségét hogy a "gyengébbet" alázza akkor azt az embert állatnak hívom.Ugyanis az állatok mivel tudják a testméretük alapján hogy erősebbek.Így bármikor megölhetik a náluk kisebbet,csak azért hogy egy falat hússal több jusson nekik.Ez nem jelenti azt hogy bárkiért feláldoznám az életem aki gyengébb.Ez egy valakire vonatkozik az emberek közül.Sőt gyűlölni és .......ha okot ad azzal hogy engem pl. b.zinak titulál.A gyengédséget összekevered a tiszteletlenséggel.A szerelmet a félelemmel.Ezért ....! hagyjuk érzelmi vak vagy!Lehet hogy van diplomád és nyelveket beszélsz.Érteni viszont nem érted a saját fajtád nyelvét!

Lángharcos 2015.12.06. 16:18:56

@pottompanna:

"2. Alvás, filmnézés, telefon. Ez mind tökjó, de ha ennyire nem figyelsz, honnan tudod mikor kell leszállnod? (Tudom, végállomásig mész és nem kell figyelned...)"

Ez egy érdekes jelenség, én is olvasok, zenét hallgatok, és sokszor elrévedek a semmibe utazás közben. De a célmegállónál "felébredek".
Gyakorlat teszi a mestert, ha valaki napi rendszerességgel munkába jár, ismeri már az útvonalat :P

Tudom, nem vagyok sikeres ember, mert dolgoznom kell a megélhetésért :(

pottompanna 2015.12.06. 16:39:06

@nagybalfasz: 1. Udvariasságot nem lehet kikényszeríteni, viszont el lehet sajátítani. A szülõ és az iskola felelõssége, ha ez elmarad. Ne felejtsd, te is kerülhetsz szarba és akkor tartani fogod a hónaljadat, hogy nyúljanak alá. Beszólogatás vonatkozásában vannak helyzetek, amikor megérdemli az illetõMiattam ne aggódj, klubbon belül vagyok, de tahókkal tahó módon fogok beszélni, mert abból értenek.

2. Introvertált vagy, néha elbambulsz, oké. De olyan nincsen, hogy egy buszon húsz droid ül és õk éppen elgondolkodtak és véletlenül egyik sem tudja mi van körülötte. Ez kifogásnak nagyon gyenge.

3. Igen, valakin nem látszik, hogy nem bír állni. Nem õk a hangos többség, hanem az, aki droidnak tetteti magát és magyaráz.

4. Egyetértünk.

5. Ez szintén kivëteles helyzet, de részben álságos. Maraton után te valóban le tudsz cuccolni a földre, egy kismama hagy ne üljön ott. Túráknak meg legtöbbször hétvégén és este van vége, akkor találsz helyet bõven. Nem akkor fog a nyugdíjasklub és. a kismamatorna véget érni.

6. Ez egy fikció volt, ha nem ül oda soha, akkor én kérek elnézést.

kispotzak 2015.12.06. 17:01:22

A poszt oké, a saját tapasztalat lényegében ugyanaz: várandós kismamakent és pici babával is legtöbbször a 40 feletti nők, ritkabban 50 feletti férfiak adták át a helyüket. Fiatal ffiak elvetve.

Az elmélet arról hogy az udvariasság, a hely átadása belénk vert alerkocs, ostobaság. Bocs. A kommentelobe valszeg sajnos tényleg szó szerint verték :( ilyen és hasonló "jó viselkedés szabályait", amelyek között nyilván volrak totál ertelmetlenek is. Mozgó járművön, ha nekem egyébként nem okoz gondot a felállás, a másik számára viszont láthatóan igen - a kora, eü állapota stb miatt - akkor donthetek úgy, h atengedem a helyem. Nem, nem kötelező, meg csak nem is nehéz: elég csak befordulni / kibamulni az ablakon stb. Ha vki ezt a halál egyszerű döntést fel tudja vállalni akkor jó. Ha nem, hanem küzd h nincs is kedvem felallni.. annyira nem is öreg. .. apam felpofozott amikor nem álltam fel kamaszkoromban.. de bezzeg amikor én alltam itt törött lábbal le se tojtak.. a bca meg felallok mert rohadtbunkonak néznek érzem a tarkomon.. Na, így tényleg semmi értelme. De ezt az illetőnek saját magaval kell rendeznie..

antisystem 2015.12.06. 18:09:41

Poster, szerintem az általad leírt tapasztalat leginkább abból jön össze, hogy ma a BKV-n egy hordozókendőben gyereket szállító férfi ezerszer feltűnőbb, szemet szúróbb, mint egy nő ugyanebben a szituban.
A másik, hogy szerintem manapság a férfiak egy jó része írt olyan tapasztalatokat nőkkel, hogy inkább átadja a helyet egy férfitársnak, mint egy nőnek... (ugye a 60% körüli válás amit 80%-ban a nők kezdeményeznek, a a férfigyűlölő hardfemik nyomulása, a "60%-os férfi" lét, és társai) nem kellene azt hinni, hogy ez valahol nem üt vissza. Például ott, hogy az anyaság közmegbecsültsége töredéke az akár 30 évvel ezelőttinek is...

arma_gedeon 2015.12.06. 18:22:04

@pottompanna: a megnyilvánulásaid alapján sajnálom a gyereket, akinek az anyja vagy / leszel... már ez önmagában hátrányosabb helyzet, mintha terhesen hasra esnél vele a buszon, mert nem adták át neked a helyet. egy tudálékos hisztériás pics4 vagy te, nem erős... kend csak a 444-re...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.06. 19:02:56

Én nem szoktam átadni a helyet .. ( Bár le se ülök soha;)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.06. 19:07:39

Párbeszéd a buszon:

-Mamika, nagyon kopog a botja ! Miért nem húz a végére gumit?

-Apád faszára kellett volna gumit húzni, akkor most lenne helyem !

:)))))))

midnight coder 2015.12.06. 19:08:32

@kispotzak: Ha valakinek a kora vagy a terhessége miatt valóban szüksége van az ülőhelyre, annak legtöbbször azért valaki mindig átadja a helyét, néha én is ha úgy adódik. Mondjuk én egy babát hordozó életerős 30-as férfit nem tennék ebbe a kategóriába.

csakférfi 2015.12.06. 20:19:52

@arma_gedeon: Sajnálom azt a nőt (aki nem pöttömpanna) neked gyereket szül.Miféle ember vagy ha egy jogos haragot egy nő részéről észre sem veszel?azt honnan veszed hogy egy gyenge nőben nincs gyűlölet ha igazságtalanul alázzák és fenyegetik.nem a férfiakat támadja úgy általában hanem a bunkó síkhülyéket.Akik annyira sem méltatnak egy terhes nőt hogy a helyüket átadják.hogy miért nem hiszti? fejtsd meg akkor lehet hogy emberré válsz.Ott a lehetőség.Mégis mit gondolsz a terhes nő hogyan védekezzen vagy egy terhes állat a dzsungelben?Mindketten elpusztulnak ha nem áll egy erősebb fajtárs az oldalán.ja hogy divat most nekirongyolni aki illemet tanít?Hány évesen lettél ennyire okos?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.06. 20:47:49

Én már azt sem értem, hogy egy fiatal felnőtt férfi egyáltalán miért ül le a buszon, metrón, villamoson..?

Byk001 2015.12.06. 21:34:35

@midnight coder: "Mondjuk én egy babát hordozó életerős 30-as férfit nem tennék ebbe a kategóriába."
Az életerős 30-as férfi sem tudja megtartani magát, ha hirtelen fékez, vagy ne adj isten ütközik a busz. De ha esetleg meg is tartaná, még mindig ott van a lehetőség, hogy valaki neki esik, és emiatt esnek (ez esetben akár ketten is) arra a gyerekre. Meg kellene tanulni, hogy nem a kényelem miatt ül le egy apa a gyerekével a karján, és pont ezért nem ülünk vissza, ha a terhes nő azt mondja, nem kéri a helyet ... ez esetben rá kell beszélni.

A posztról: én pl. az idősebb nőknek azért nem adom át automatikusan a helyet, mert tapasztaltam, hogy képesek engem (kb. 100 kilósan) is felborítani, csak azért, hogy elsőként szálljon fel a buszra, miközben a 2 éves fiam a kezemben volt. Mindezt a végállomáson, és úgy, hogy a busz nem telt meg, jutott hely mindenkinek ... szóval van ott erő. De utaztam állva buszon a 2 éves lányommal a karomon 6-7 megállót úgy, hogy senkinek nem jutott az eszébe, hogy esetleg annak a gyereknek nem ez a legbiztonságosabb. (2 évesen legfeljebb az ajtó mellett, vagy a busz végében lévő rudat tudta volna fogni, de a tömegben ezt nem igazán szerettem volna)

Tiller Foch: el kellene fogadni, hogy a társadalmi elvárások nem azért alakultak ki, mert azokat az élvezőik rákényszerítették a többiekre. Az idősek tisztelete pl. azért alakult ki (és a természeti népeknél azért él ma is erősen), mert nekik olyan tapasztalataik vannak, amiket átadva a fiatalok túlélését segítették elő. A modernebb elvárásoknak viszont te is haszonélvezője leszel áttételesen, hisz ha az az elvárás, hogy a várandós nőknek át kell adni a helyet, akkor majd a te utódodat hordozó párodnak is át fogják adni, ezáltal a te utódodat védve, vagy ha ezt a sérültekre nézzük, akkor te is kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy élvezd ez előnyöket.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.12.06. 21:49:57

Szomorú volt olvasni a hozzászólásokat, néhány kivételével leképezi az egész frusztrált, végletekig megosztott társadalmat. A kommunikáció hiánya minden téren tetten érhető. Nem kommunikál egymással jobb- és baloldali, idős és fiatal, férfi és nő, stb. Már eleve hogy lehet illemként eladni azt, amit szerinted "jogosan" kikövetelsz magadnak? Úgy szállsz fel a buszra terhesként, begipszelt lábbal, sántán, öregen, hogy neked ott "ülőhelyed" van. Nem, téged elvisz a busz egyik helyről a másikra, ennyi. Nem kapod meg a helyet akkor fortyogsz magadban, de nem szólsz senkinek, hogy ugyan legyen szíves átadni a helyét. Nem, elvárod, hogy észrevegyen és átadja.
Attól lesz jobb egy társadalom, hogy átadjuk-e a helyet a másiknak? Ezt azok mondják, akik Magyarországon kívül életükben nem jártak. Röviden közlöm, nem...
Volt itt valaki, aki említette, hogy át akarta adni egy kismamának a helyet, de az nem akart leülni, aztán fékezett a busz, a nő elesett, utána pedig leugatták. Ember, milyen jogon mondod meg a másiknak, hogy mit csináljon? Mi közöd van hozzá? Ez, amit csinálsz, nem szolidaritás, segítség vagy illem.
Az meg, hogy számolják, hogy hányan adták meg nem adták át nekik a helyet, kicsit betegnek tűnik. Közben persze idegesítik magukat.
Ja igen, ezek után ha hiszitek, ha nem ( nem érdekel ), én általában le se ülök, ha tömegközlekedéssel utazom Magyarországon, megkímélem a másikat attól, hogy elrontom a napját azzal, hogy véletlenül nem venném észre :-)

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.12.06. 21:54:29

@Byk001:

Egy hozzászóláson belül sikerült ellent mondani saját magadnak.
"én pl. az idősebb nőknek azért nem adom át automatikusan a helyet,..."
"...el kellene fogadni, hogy a társadalmi elvárások nem azért alakultak ki, mert azokat az élvezőik rákényszerítették a többiekre. Az idősek tisztelete pl. azért alakult ki (és a természeti népeknél azért él ma is erősen), mert nekik olyan tapasztalataik vannak, amiket átadva a fiatalok túlélését segítették elő..."

Most akkor tiszteled az öreg nőket, de a helyet át nem adod nekik :-)

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2015.12.06. 21:57:59

@Tom Tuttle Tacomából, Washington államból: nagyon úgy tűnik, hogy nem elég Washington államba költözni ahhoz, hogy az ember megszabaduljon az általad felvázolt 'magyaros' jellemhibáktól... :)

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.12.06. 22:02:49

@Világetető:

Milyen magyaros jellemhibákat vázoltam fel? Segíts kérlek...

2015.12.06. 22:03:49

@pottompanna:
1. Igen, el lehet sajátítani, de nem udvariasság az, ha kikényszerítenek valamit. Akkor nincsen döntési lehetőségem, hogy segítsek-e valakinek.

És nem, nem vagy klubon belül, mert akivel vitatkoztál, kulturáltan fejtette ki a veled ellenkező véleményét.

Ha pedig szarban vagyok, akkor ha nem vagyok rajta az etikett listádon, te biztosan nem fogsz segíteni, mert biztos vagyok benne, hogy nem minden eshetőséget tanítottak neked...

2. Nem kifogás, hanem tény. Te írtál olyat, hogy egyesek szándékosan bambulnak, hogy ne kelljen átadniuk a helyüket. Nos, én nem teszek ilyet, de simán előítéleted miatt lenne olyan szituáció, ahol rondán méregetnél, holott nem érdemlem meg.

3. Mindegy, ki a többség. Van, akin nem látszik. Mielőtt ítélkezel... De látom az neked megy, hogy ítélkezz.

5. Vagy nem tudok leülni a földre. Vagy már leültem egy székre, de nem biztos, hogy nekem kellene átadnom, hanem lehet, hogy olyannak, aki ott és akkor tud állni. Túra meg igen, legtöbbször hétvégén és este, csak mi van, ha mondjuk az vasárnap este? De ez is csak egy példa, ezer oka lehet, hogy egy fiatal, és alapból egészséges ember nem bír állni, míg mondjuk egy idős meg tud. Nyilván fordítva gyakoribb, de nem minden esetben igaz. Erre akartam rámutatni. Maraton és túra helyett lehetne akár egy hirtelen baleset után hazafelé, vagy bármi más. Mindegy.

2015.12.06. 22:08:57

@pottompanna:
Egyébként én átadom a helyemet, ha észreveszek egy kismamát, vagy egy rozzant idős embert, de nem azért, mert úgy illik, hanem azért, mert tudom, hogy szar neki. Ez merőben eltér az általad felvetett elvvel. Ha ugyanis segítőkész vagyok, akkor azt normális esetben a környezetem pozitívumként fogja fel, de ha egyszer mégsem, akkor nem háborodnak fel. Egyébként én úgy figyeltem meg, hogy ahol sok idős ember akarja kikényszeríteni, ott a fiatalok sokkal kevesebb esetben adják át a helyüket. Talán nem véletlenül...

pPanni 2015.12.06. 22:11:34

Ja, és most jut eszembe, anyukám hallotta egyszer a villamoson ezt a mondatot, mikor is egy alaposan kiszegecselt bőrszerkós fiatal átadta a helyét egy idős utasnak: " Csusszanj ide nyanya, passzolom a stéget!"
Nem hiszem, hogy csak kiskorában belévert illem lett volna..

2015.12.06. 22:12:03

@juditeva:
Mindig, minden generáció szerint az azt követő generációk tiszteletlenek, silányabbak, erkölcstelenebbek, stb., stb.

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2015.12.06. 22:15:40

@Tom Tuttle Tacomából, Washington államból: az első 3 mondatodra gondoltam, amikor elborzadsz az itthoni frusztrált, megosztott kommunikációs állapotoktól, majd mindenkit kiosztasz a magad vitathatatlan igazságának tudatában :)

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.12.06. 22:25:11

@Világetető:

Ezt hívják kommunikációnak, vitának. Amikor te elmondod a véleményedet, és én is, és véletlenül sem gondolom vitathatatlan igazságnak. Illetve egy dolgot igen. Mégpedig azt, hogy nincs joga egyik embernek se megmondania a másiknak, hogy mit csináljon. Akár illemre, akár szokásra akár akármire hivatkozik.
Ráadásul nem is poszthoz, hanem a hozzászólásokról beszéltem. De akkor legyen a poszthoz is. Szebb lesz a napod, és nyugodtabb, ha nem ilyen kendőben viszed a kisbabátokat sétálni, hanem babakocsival. Sokkal nagyobb biztonságban van abban :-)

Világetető · http://vilageteto.blog.hu 2015.12.06. 22:59:06

@kolomparrodrigo: nem, március 15. tér, budapest.

@Vagy úgy...: igen, engem is ez lepett meg, hogy indokolatlanul kapom az előzékenységet.

Lángharcos 2015.12.06. 23:49:09

@A megvalósult amerikai ólom..: Miért NE ülhetne le? Miért ne akarhatna olvasni, zenét hallgatni vagy éppencsak ülni? Kifizeti a jegyét, ugyanolyan jogai vannak, mint neked.

arma_gedeon 2015.12.07. 03:04:20

@csakférfi: veled ellentétben végigolvastam a cikket, illetve a hozzászólásokat. nem tartozom azok közé, akik nem adják át a helyüket a rászorulóknak, de az ilyen erőszakos "nekem minden jár, mert felcsináltattam magam" típusú mentalitást nem csípem. ahogy láttam az itt hozzászólók többsége is amúgy egyet értett abban, hogy azért, mert valaki zenét hallgat, nem feltétlenül fogja észrevenni a körülötte levőket (nem szándékosan), hogy lehet olyan kívülről nem látható baja, ami miatt jobban rászorul az ülőhelyre (pl. nem rég műtötték) és hogy ennek a normális elintézési módja nem az, hogy leugatod a másikat, hanem megkérdezed, hogy nem adná-e át a helyét...

én nem tartom amúgy magamat különösebben okosnak, de ahogy a helyesírásodat és a magvas gondolataidat elnézem, már a csattogós lepke tologatása közben is magasabb színvonalon szárnyaltam szellemileg, mint te. inkább menj vissza a prosti voltamra osztani az észt....

2015.12.07. 03:24:18

@Byk001: csacsiság. A privilégoumok, kvóták, illedelmes farokbehúzás, segélyezés stb. azértvalakult ki, mert a magukat jogosultnak érzők verték az asztalt és szisztematikusan megszégyenítették a többi embert.
Én is emberi társadalomban nőttem fel, engem is belekényszerítettek a minden kölcsönösséget nélkülöző álerkölcsi szerepekbe. Átadom a helyem, fizetek adót, amiből a lustákat pénzelik (állami alkalmazottak, segílykések). Nem azért, mert ne tudnék kényelmesen ülni a kifizetett helyemen, ne tudnám a pénzemet jobban elkölteni, mint adóként befizetni, hanem mert az állami erőszak, a megszégyenítés erre kényszerít.

2015.12.07. 03:32:19

@Byk001: "A modernebb elvárásoknak viszont te is haszonélvezője leszel áttételesen..."

Ne hazudj! Én sose vettem fel segélyt, sose fogadtam el és nem is fogok elfogadni ülőhelyet. Gyerekkel se!
Mert nem a másik ember kúrta meg annak a gyereknek az anyját, hanem én.
Viszem autóval vagy elfogadom, hogy nincs ülőhelyem a zsúfolt buszon.
Én morálisan elfogadhatatlannak tartom az álerkölcsi, valójában megszégyenítésen alapuló előnyszerzést. Én ilyet sose tennék. Tőlem még kikényszerítik, mert erre nevelt a társadalmi erőszak, a megszégyenítés, de tiltakozom ellene. Az adót is fizetem, de nem értek egyet vele.
Remélem ez a beteg, mindenkit elnyomó társadalom pár generáción belül megváltozik.

zizi77 2015.12.07. 08:01:17

@tiller foch: persze, veszélyeztesd majd nyugodtan a saját kölködet a hülye elveid miatt, /amik ráadásul hamisak is/. Azt fogd már fel, hogy a kismamának vagy kisgyerekesnek a hely átadása nem a felnőttnek, hanem a gyereknek szól. De neked még lehet, hogy az is problémás, hogy egy babán segíts. Amíg az embernek nincs gyereke, addig vannak erről érdekes elképzelései. Nem baj, majd elmúlik!

zizi77 2015.12.07. 08:04:14

@zizi77: még annyit, hogy nagyon gondold meg, hogy gyereket csinálj valakinek, mert a Te egoddal akár fel is kötheted magad, annyi lemondással jár!

csakférfi 2015.12.07. 09:04:46

@arma_gedeon: Mi közöm nekem ahhoz hogy hogyan lett egy nő terhes?Mi közöm nekem hogy egy néni hogyan öregedett meg?Mi közöm nekem ahhoz hogy az az ember miért került tolószékbe? A látvány alapján ítélek. Azonnal és döntök a gyengébb segítségre szorul elv alapján.Mivel magamról tudom hogy egészséges vagyok fizikailag és lelkileg.Mivel sokan az alapján döntenek hogy a gyenge bukjon és különben is nekem ez jár a másik kárára,de hogy én pusztán azért lemondjak egy ülőhelyről mert holmi ősi erkölcsmajom előírja....nahát azok az majomemberek nem hallottak még olyan okos dolgokról amit az egyetemeken és a különböző fórumokon önmegvalósítás és életművészet címszó alatt oktatnak.Nyílván Te is ehhez a "kaszthoz" tartozol .Barátom a lelked rajta!mellesleg ha nem tudlak én az ugatásommal jómodorra nevelni,akkor a saját erkölcsi tartásod talán segít ebben!Márha maradt szemernyí józan ész a buksidban a csattogós lepke tologatása nélkül.

2015.12.07. 09:22:38

@csakférfi:
De baszki, ő is azt írta, hogy átadja a helyét, csak nem szereti ha kikényszerítik. Nem érthető a különbség. Itz is beigazolódik, hogy kilóg a lóláb azoknál, akik folyton arról ugatnak, hogy egyre önzőbbek az emberek.

2015.12.07. 09:49:00

@tiller foch:
Szerintem nincs teljesen igazad. A kikényszerítés tényleg gáz, ugyanakkor másokon segíteni önként az nem gáz. Ami látszólag nem kölcsönös, az közvetve hosszútávon lehet kölcsönös. Sokan vagyunk emberek, szóval az, hogy egy idegen ember, akinek segítesz, majd valamikor viszont segít, annak kevés az esélye, de ő is segíthet még másnak, és neked is segíthetnek. Egészséges, fiatal férfiként is. A rákényszerítés az más, én kizárólag arról beszélek, ami önkéntes.

2015.12.07. 09:55:13

@tiller foch:
Másik dolog, hogy akik most itt elküldtek téged a faszba, azok téged igazolnak, hiszen ha tényleg önkéntes alapon menne a hely átadás, akkor nem lenne min háborogniuk. Te a szemükben sűlyosan megsértetted az általuk tőled epvárt normákat. Te pont erről beszélsz, és ez tényleg egyoldalú, kikényszerített dolog, köze nincs az adott csoportok kiszolgáltatott helyzetéhez. De lehet másképp is. Ha csak azért sem adod át a helyedet, ha egyébként megtennéd, mert az illető nem követelőzik, de látod, hogy rászorulna, de undorodsz a társadalmi kényszerítéstől, akkor ugyanúgy áldozatává válsz a társadalmi konvencióknak, csak belőled nem követést, hanem csak azért is ellenkezést vált ki, ami szintén nem jó, mert nem tudod magadat fügfetleníteni az álszent társadalmi "erkölcstől".

arma_gedeon 2015.12.07. 10:59:01

@csakférfi: szövegértés egyes. hogy mihez van közöd azt nem tudom, de az értelmező olvasáshoz nem sok. te is pont ugyanabba a csoportba tartozol, mint az anyuka, akit mindenki kiosztott: amikor válaszolsz, iszonyú dühös vagy, csak úgy sugárzik a szavaidból a megvetés, de képtelen vagy észérvekkel meggyőzni mást, mivel azok nincsenek... te magad mondod ki, hogy csak látszat alapján ítélsz, amúgy leszarsz minden mást... na most képzeld magad abba a szituációba, hogy felpattansz a buszra és leteremtesz egy zenét hallgató, kívülről egészségesnek tűnő fiatalembert. tegyük fel, hogy észrevesz téged, te pedig megkérdezed, hogy nem adná-e át a helyét, mert már alig bírod állva a piacig, különben is az akciós farhát a piac legtávolabb eső részében helyezkedik el. a fiatalember pedig közli udvariasan, hogy múlt héten gerincműtétje volt, ezért ha megbocsájtasz neki, megtartja a helyet.

"azok az majomemberek nem hallottak még olyan okos dolgokról amit az egyetemeken és a különböző fórumokon önmegvalósítás és életművészet címszó alatt oktatnak.Nyílván Te is ehhez a "kaszthoz" tartozol " - hoppá, hogy kibújt a szög a zsákból :-D
szóval ha jól értem, te itt most nem szimplán a fiatalokra haragszol, hanem ez az egyetem dolog nálad olyan, mint ördögnek a tömjénfüst - mivel gondolom egy percet nem töltöttél ilyen épület falai között még látogatóként sem. hallottad, hogy marha drága, hogy főleg fiatalok járnak oda, plusz a miniszterelnök úr nagy okosságával gondolom egybemixelted, hogy itten ám bölcsésztúlképzés van, meg mosógépszerelők kellenek ide! + nagy eséllyel idős vagy, csóró, tanulatlan, esetleg még valamilyen hitelkárosult és mindennek tetejébe még a rohadt bkv-n sem adják át neked a helyet.... nem csodálom, hogy dühös vagy, de ez egyedül csak a te hibád....

2015.12.07. 12:16:24

@zizi77: az elveim szilárdak, nem azért mert az enyének, hanem mert igazak.
Mi lenne, ha az emberek nem tolnák az akaratukat másokra? Én a saját gyerekemet védeni fogom, de miért támasztanák álerkölcsös követeléseket mások irányába emiatt?
A gyerekemet a tanára se tanítsa erkölcsre, nem bízom az állami agymosásban.

2015.12.07. 12:28:29

@nagybalfasz: ami társadalmi szinten elvárt, belédnevelt, megszégyenítéssel gyerekkorodtól beléd kényszerített, az nem önkéntes és nem udvariassági gesztus.
Persze így is működik a társadalom, hogy bizonyos kivételezett csoportok másokat, a többséget belekényszerítik a kivételezett csoport segélyezésébe, előnyök nyújtásába, kvótákat harcolnak ki, "illedelmességet", politikailag korrekt beszédmódot kényszerítenek másokra.
Az ülőhely átadására idomítani gyerekkortól csak egy pici szelete ennek. Ezernyi aspektusa van az életnek, ahol teljesen beidomítva, kérdés nélkül adod fel magadat. És esetleg megveregetik vállad, hogy udvarias voltál. Ilyenkor elmagyarázom nekik, hogy nem, én nem udvarias voltam, hanem ezt verte belém a társadalom. Gyerekkortól.
Én szoktam valóban udvarias, önkéntesen jófej lenni. Az ülőhely átadása nem ilyen eset. Az nem önkéntes, hisz van egy külső elvárás, ha a nyanya bottal nem is piszkál, ha a véranya nem is sopánkodik ott melletted, hogy modortalan vagy, akkor is gyerekkorodtól beléd verték ezt a társadalmi elvárást, ami csak annyira erkölcsös, mint az adófizetés. Valójában erőszakon, megszégyenítésen alapul.

zizi77 2015.12.07. 12:53:17

@tiller foch: kivonhatod magad a társadalmi normák alol, de ahhoz lakatlan szigetre kéne költözni. Ez a fajta csakazértse elég komoly traumára utal. Kívánom, hogy ha mégis lesz gyereked/a lemondások, és a téveszmék feadása mellett/, találjátok meg az arany középutat! Én speciel soha nem éreztem megszégyenítésnek, ha a szüleim neveltek erre vagy arra. Ha nálatok így ment, az a szülők hibája és nem a társadalomé.

2015.12.07. 14:24:11

@zizi77: "Ez a fajta csakazértse elég komoly traumára utal." - nem okoskodj, nem áll jól. Most írhatnám, hogy a kierőszakolt szabálykövetésed, szűklátókörűséged durva traumára utal.
Hagyjuk ezt a bulvárpszichológiát.
Az eszedbebse jut, hogy elgondolkozz, hogy igazam van-e. Nem csakazértse nem engedelmeskedem az álerkölcsös nyomásnak, át szoktam a helyem, de tudom, hogy ez nem udvariasság. Hiszen te is próbálod azt megszégyeníteni, aki nem engedelmeskedik az álerkölcsödnek.

"kivonhatod magad a társadalmi normák alol" - buta vagy, hisz írtam, hogy én se vonom ki magam alóluk, csak én tudom a különbséget az erkölcs és az idomított, sorozatos megszégyenítésekkel kialakított alávetett ember normakövetése között.
Téged és engem is betörtek, de te ezt nem látod, azt hiszed, hogy ez belülről fakad. Vagy nőként haszonélvezője vagy ennek a rendszernek és vitruálisan megveregeted azok vállát, akik a követeléseidet teljesítik, azokat, akik nem meg megszégyeníted.
Ez érthető, ha lenne egy ilyen beépített mechanizmus a társadalomban, ami nekem kedvez, akkor ha erkölcstelen lennék, akkor nagyon élvezném, hogy kapok valamit. Ha erkölcsös vagyok, akkor meg felhívom a figyelmet, hogy ez azért nem éppen kóser.
Kevés ilyen ember van, a potyát sokan szeretik.

A szüleimet emlegetted... Illemre neveltek, rendkívül illedelmes ember lettem. Csak rájöttem, hogy ez nem önkéntes. Akármilyen kedvesen neveltek erre a szüleim, egy álerkölcsös viselkedést neveltek belém. Nagyon szeretnek az emberek, roppant jómodorú, intelligens, jó társalgónak tartanak. És udvariasnak, nagyvonalúnak. Az értelmesebb ismerőseimnek azért elmondtam, hogy ez igaz, hogy belém lett nevelve, lehetnék rá büszke, hogy udvarias vagyok, de én erkölcsös emberként erre nem tudok büszke lenni.

Nem valószínű, hogy téged vagy engem a szüleink megszégyenítéssel neveltek álerkölcsre. Kedvességgel, meggyőzéssel, hisz a te érdeked is, hogy ne szégyenítsenek meg az életben. A társadalom szégyeníti meg a családot, akinek a gyerekei neveletlenek, ezt a családok 99%-a nem várja meg, hanem alapból az elvárt álerkölcsre trenírozza a gyereket. Ez rendben is van, társadalomban élünk, van brutálisan hatékony idomítás, csak így olyan generációk nőnek fel, akik azt hiszik, hogy ez az erkölcs és ők hűde erkölcsösek. Így nevelnek a szülők akaratuk ellenére erkölcstelen kis droidokat, akik viszont a megszégyenítés és hangosan jajveszékelés másokra gyakorolt hatását kiismerve, felnőve maguk is ingyen előnyöket, előjogokat fognak kikövetelni ilyen úton => Feminizmus, kvóták, nincs vesztes, mindenki nyertes, a részvétel a fontos, ha elég hangosan kiabálod, hogy áldozat vagy, a csúnya rasszisták megkülönböztettek, elnyom a patriarchátus, akkor vetnek egy koncot, csak hallgass el, ne szégyenítsd meg őket. Ilyenek a segílykések, létpénzt, feltétel nélküli alapjövedelmet meg többsávos adózást követelők...
Ha ezeket nem teljesíted, akkor erkölcstelen, alember vagy a szemükben.
Ezek után aztán inkább a nyugalmad érdekében meghajolsz, megtörsz. Ez nem erkölcsösség a részedről, hanem pont, hogy az erkölcstelen szociopaták kihasználják a rendszert, hogy megszégyeníthető vagy és összetéveszted az erkölcsöt a kényszerített viselkedéssel.

Én valóban erkölcsös vagyok, tudom, mikor cselekszem erkölcsösen, mikor csak idomított majomként. Mert amikor átadom a helyemet a metrón, akkor én nem vagyok erkölcsös. Aki ilyenkor azt hiszi magáról, hogy erkölcsös, az pont, hogy hipokrita, álerkölcsös.
Aki pedig kihasználva a másikat kikövetel valamit, az szociopata. A szociopaták pedig erkölcstelenek.

Na itt befejeztem, úgyse érted. Vagy tiltakozol ellene, mert magadra ismertél, mint erkölcstelen szociopata vagy hipokrita, képmutató. Az erkölcsről nincs sok fogalmad. Nem baj, az emberek nagy része így van ezzel.

2015.12.07. 14:36:15

@tiller foch:
Nem, a helyátadás is lehet elvárt társadalmi norma, meg adott esetben őszinte segítségnyújtás is. Helyzet függő.

2015.12.07. 14:42:13

@zizi77: "Kívánom, hogy ha mégis lesz gyereked/a lemondások, és a téveszmék feadása mellett/, találjátok meg az arany középutat!"

Ezt a magas labdát már le se ütöm. Logikai, érvelési hiba, az arany középút... Magyarázzam mi ez? Á, mindegy.

A személyeskedés is megy nálad... ez is élvelési hiba. Pl. "Ez a fajta csakazértse elég komoly traumára utal." És "Én speciel soha nem éreztem megszégyenítésnek, ha a szüleim neveltek erre vagy arra. Ha nálatok így ment, az a szülők hibája és nem a társadalomé."

Na látod, ezért nem bízom a közoktatásban, mert ilyeneket se tanítanak meg (logika, érvelés), pedig ezzel tisztában lenni fontosabb lenne, mint hogy 1956-ban melyik szobornál melyik színész szavalt milyen verset...

zizi77 2015.12.07. 14:56:51

@tiller foch: már miért lenne érvelési hiba. Ha te úgy élted meg a nevelésed, mint megaláztatást, akkor egész egyszerűen rosszul neveltek. Engem úgy neveltek, hogy felnéztem a szüleimre, cserébe viszont ők nem néztek le. Ha valamiben neveltek, azt nem azért tették, mert hatalmukban állt. Természtesen ők sem hibátlanok, viszont a szeretet olyan, hogy megbocsát tévedéseket. Saját életedet keseríted meg azzal, hogy mindenben az elnyomásodat keresed. De a közvetlen környezeted se lehet ettől túl boldog. Bármit csinálsz az életben, kompromisszumok nélkül lehetetlen.
Arany középút jelen esetben az, hogy a lehetőségeidhez mérten követed az elveidet, de görcsösen nem ragaszkodsz baromságokhoz, amikor a helyzet egyértelművé teszi, hogy nincs értelme. Pl. az, hogy Te soha nem fogod leültetni a gyerekedet a buszon, ha valaki felajánlja a helyét. Le fogod, mert veszélyezteted különben. Ha mégse, akkor nem vagy normális.

2015.12.07. 14:58:28

@nagybalfasz: ha belédnevelték, hogy ez a "helyes", akkor azt fogod hinni, hogy ez az erkölcs, mert filozófiáról legfeljebb felnőttként olvasol. És a többség még akkor se ismeri fel, hogy mi az erkölcs, lásd zizi77 kollégát/kolleginát.
Olyan ez, mint amikor a rabszolgatartó engedelmességre, munkára neveli korbáccsal a rabszolgát, az meg meg van győzödve arról, hogy ez a normálus, máshogy nem is lehet, a saját gyerekét is ostorral, pálcával neveli kis rabszolgának. És a rabszolgatartó csak hátradől, a rabszolgái ezután már egymást nevelik jó rabszolgává. És még fel is néznek a rabszolgatartóra, hogy mekkora jó fej, hogy megtanította őket "dolgozni", "nevelni", mint a túszok, szimpatizálni kezdenek a túszejtővel.
Hasonlóan: egyház, állam, közoktatás, család.

Én értem, hogy sokan belülről jövő gesztusként tekintenek erre, de valójában nem az.

Ezért kellene megszüntetni az erkölcsi indoktrinációt, állami, vallási, közoktatásbeli idomítást és akkor valóban tudnánk, hogy ki az, aki önkéntesen jófej. Sajnos az erkölcsi imperializmus működik, megszégyenítés, mi illik, mi nem... Így lesz sok hipokrita, akik magukról is azt hiszik, hogy erkölcsösök. Aztán csodálkozunk, hogy ha nem néz oda senki, nem figyelik az illetőt, kiszabadul a társadalmi nyomás alól, akkor gazemberkedik. Mert saját erkölcse nincs, csak egy maszkot hord. És akkor mindenki meg van döbbenve, hogy ők nem így ismerték meg, annyira rendes gyerek volt, mindig előre köszönt, átadta az ülőhelyet, sose gondolták volna róla... Ismerős szöveg?

zizi77 2015.12.07. 15:12:34

@tiller foch: az, hogy átadod-e helyet nem erkölcsösség kérdése, hiába ragaszkodsz hozzá. Egész egyszerűen racionális gondolkodás. Fentebb írtam miért, de ezek szerint nem fogtad. Ami neked kis kellemetlenség, másnak az életet jelentheti.
A többiről meg az a véleményem, hogy ha ennyire szerepet játszol, amikor humánusnak és szocialisan "elvártnak" mutatod magad, viszont belûlről ennyire frusztrál, hogy masnak mutads magad, mint ami vagy, akkor sürgősen keress fel egy pszichológust, mert egyszer ez robbani fog, és nem szeretnék akkor a közeledben lenni! Az utolsó bekezdésed pont magadra utal, mert másnak nem jelent erőfeszítést, hogy hasznos tagja legyen a közösségnek. Sőt van aki ezt még élvezi is.

csakférfi 2015.12.07. 23:50:10

@arma_gedeon: Sajnos reagálnom kell észérvekkel a ferdítéseidre.Első látásra meg tudom ítélni kinek kell átadnom a helyet ha ülök éppen és felszáll egy terhes nő,öreg ember(mindegy hogy férfi vagy nő) vagy egy tolókocsis ember.Ez az alap.Erről "ugattam".ha te ezt nem érted akkor az nem az én hibám.
Azt hogy egy egyedi esetet hozol példaként az azt jelenti hogy mindenáron engem akarsz bunkónak kikiáltani,pusztán azért mert dühös vagyok aki nem ilyen egyszerüen gondolkodik.(életerős ember átadja át a helyét a buszon annak aki szemmel láthatólag nincs olyan fitt mint ő).Dühös vagyok az öntelt emberekre (mindegy hogy fiú vagy lány, a végzettsége meg bizonyosan nem).Ugyanis a morál ami kiveszni látszik ebben a társadalomban a "life coach"oknak és sok diplomás( agyonművelt emberfőnek)köszönhetően.Mellesleg nem a diplomával és a tanulással van bajom hisz koptattam 30 éve az iskola padjait.De ha Te ezt nem érted az megint nem az én hibám.A hiba a Te fejedben van.még nincs késő hogy ne hülyén halj meg!márha előbb nem történik valami armageddon.Vagy már megtörtént csak te nem veszed észre és olyan langyos vagy! Dühös sem tudsz lenni igazán meg szeretni sem tudsz igazán.Amolyan langyi középutas vagy.Mindig az arany középút. HAhaha.. Esetleg tévedek?

arma_gedeon 2015.12.08. 01:45:32

a válaszod ismét tipikus példája annak, amit úgy neveznek, hogy funkcionális analfabetizmus. hogy te is megértsd: olvasod, de nem értelmezed a szöveget. nem szeretem ismételgetni magamat, én az álláspontomat már kifejtettem, hogy te ezt képtelen vagy felfogni és utána alaptalan dolgokkal vagdalózol - a fent említett defekted okán -, engem nem igazán érdekel.

"pusztán azért mert dühös vagyok aki nem ilyen egyszerüen gondolkodik." - HAHAHA, a legjobb, hogy te rendesen okosnak tartod magadat - gondolom ez a magad módján egyféle diplomatikus célzás erre

"Mellesleg nem a diplomával és a tanulással van bajom hisz koptattam 30 éve az iskola padjait.De ha Te ezt nem érted az megint nem az én hibám." - én értem, minden tanév megvolt neked középiskoláig 2-3 év alatt. bravó! de amúgy ez az egy mondatod tetszik, mert azt a látszatot kelti, mintha közöd lenne a diplomához, mivel rólad és a diplomáról volt szó egy mondaton belül:-DD

"a morál ami kiveszni látszik ebben a társadalomban a "life coach"oknak és sok diplomás( agyonművelt emberfőnek)köszönhetően" - jaj, ne... pedig te 30 évig tanultál és a sok "agyonművelt" diplomás meg jobban él, mint te, pedig te egyből haptákba vágod magad az első terhes nő láttán, úgy adod át a helyedet... ezt biztosan az önéletrajzodba is beleírod. vigasztaljon a tudat, hogy közöttük is igen magas számban vannak hozzád hasonló degeneráltak, akik nem lettek életképesebbek attól, hogy egy rakás szöveget bebifláztak

"Vagy már megtörtént csak te nem veszed észre és olyan langyos vagy! Dühös sem tudsz lenni igazán meg szeretni sem tudsz igazán.Amolyan langyi középutas vagy.Mindig az arany középút. HAhaha.. Esetleg tévedek?"
Ami nem megy, azt inkább ne erőltesd... Amúgy ezt a szöveget valami brazil szappanoperából csórtad?
Ha komolyan érdekel, amúgy nem szoktam hergelni magamat a hozzád hasonlóak miatt. Már beletörődtem, hogy nagy részt ilyen iskolázatlan prosztók alkotják a lakosság jelentős hányadát. Milyen is lehetne a közlekedés? Van, akik miatt képtelenség leszállni/felszállni/haladni, a csövesek, akik tarha-körutat tesznek, a bunkó-büdös-erőszakos ellenőrök/közteresek, az erőszakos nyugdíjasok, az ilyen pottompanna féle idegbeteg hárpiák és a többiek - tök logikus, hogy akadnak, akik inkább bámulnak kifelé az ablakon és zenét hallgatnak. Ez van. Ezzel kell együtt élni, lehet esetleg reménykedni, hogy maguktól elhullanak, vagy majd egy szép napon jön az isis és megtisztítja tőlük a bkv-t, vagy elmenni külföldre. és ha az értelmes emberek már elegen így tesznek, még lesz esélyed itthon jobb melóra, mint a közmunka - ilyen magasan kvalifikált szakemberként...

2015.12.08. 08:06:11

@zizi77: "az, hogy átadod-e helyet nem erkölcsösség kérdése, hiába ragaszkodsz hozzá. Egész egyszerűen racionális gondolkodás."

Kis csacsim! Te most próbálod,lenyúlni, amit írtam? Én pont azt írtam, hogy ez az ülőhely átadás nem erkölcsösség, hanem álerkölcs. Aki azt hiszi, hogy az ülőhelyet átadó ember erkölcsösen cselekszik, az nem normális. Ez egyszerűen társadalmi nyomás, idomítás kérdése. Mint amikor a kiskutyának az orrát addig vered a vizeletébe, amíg megtanulja, hogy hova lehet, hova nem...

"hasznos tagja legyen a közösségnek. Sőt van aki ezt még élvezi is."

Hasznos a maguknak előnyöket kisírók számára. Meg is veregetik a válladat, még azt is mondhatják, hogy te erkölcsös vagy, nem úgy mint az a másik ember, aki nem adja át a helyét, amiért ugyanúgy fizetett.
Az, hogy ki mit élvez az egy érdekes dolog, sokféle perverzió van a prosztatamasszázstól a herezacsi tűkkel szúrkálásáig. Te az idomított ember szerepét élvezed, más meg élvezi az adófizetést. Az se erkölcsös tett, hanem erőszakkal kikényszerített dolog.

csakférfi 2015.12.08. 12:35:16

@arma_gedeon: Már beletörődtem, hogy nagy részt ilyen iskolázatlan prosztók alkotják a lakosság jelentős hányadát. ----Azt gondolom sík hülye vagy!Azt gondolom én vagyok a normális Te pedig a társadalom felsőbb diplomásabb okosabb tehetősebb kasztjához tartozol.Aki azt képzeli az ilyen faragatlan tuskótól mint én hogy ezen kaszt tagjait kiirtandó az isis .-re bízom.
Tájékoztatlak a lakosság iskolázatlan műveletlen része keresi meg a Te és kasztod kenyerére valóját.Te nem tudsz aratni sem nem vetni sem nem gépet tervezni és elkészíteni ,működtetni.Én viszont igen.Én jól élek a hozzád hasonló emberek segítsége nélkül is.Mivel mindezen felsorolt tevékenységgel és az ehhez tartozó földdel rendelkezem.Az hogy a családom és én jólétét ezen tárgyi és immateriális javakat az elődeimnek köszönhetem nem jogosít fel arra hogy a hozzád hasonló tanult majom kiirtására törekedjek.Ugyanis az élet tisztelete erősebb bennem mint a te irántad érzett utálatom.(gyűlöletem) ------Amolyan langyi középutas vagy.Mindig az arany középút. HAhaha.. Esetleg tévedek?---ezek után nem tévedek rólad alkotott képről.olyan ember vagy aki hisz bizonyos istenekben.Én nem hiszek mert istenek nincsenek sem nem természetfeletti igazságos lények.Emberek vannak akik isteneknek képzelik magukat .Hisznek egy igazságosabb világ eljövetelében.Van aki a tudomány oltárára hordja az áldozatot van aki a krisztusi vagy mohamedi oltároknak áldoz.De áldozatot azzal hogy feltétel nélkül átadja a helyét egy tömegközlekedési eszközön szemmel láthatóan gyengébb embernek olyan egyre kevesebb.Én jól megvagyok ezen emberek nélkül,mindenem meg van.Nincs ferrárim budai villám gyémántgyürü a feleségnek......stb.Sajnos mégis gazdagabb vagyok sokuknál.Így tőled is.Az isist egyébként ki kell irtani.nem is értem hogy jött ez ide.Illetve mégis----sík hülye vagy!

zizi77 2015.12.08. 13:20:00

@tiller foch: nem akartam lenyúlni a dumádat. Nyugodtan írhattam volna, hogy nem álerkölcs kérdése. Tehát tisztázzuk! Sem az erkôlcshöz, sem az álerkölcshöz nincs köze. Ahhoz van köze, hogy egyik embert sokkal jobban veszélyeztet a buszon való ácsorgás, mint mást. Mi az amit ezen nem lehet felfogni? Semmi közze a Te erkölcshöz vagy álerkölcshöz való viszonyodnak, kivéve akkor, ha az egyébként elég érdekes nézeteid miatt veszélyeztetsz másokat. Márpedig, ha nem adod át a helyet, akkor a kevésbé stabil embereket veszélyezteted. Tudom-tudom, átadod, mert kikényszerítik belőled. Viszont ha képes lennél felfogni, hogy ez nem udvariasság, hanem más testi épségének megvédése, akkor talán nem esne annyira nehezedre. Igaz a Te logikád alapján miért is segítenél életben maradni egy babának, vagy a 70+-os néninek, amikor azok még nem tették ezt meg érted.

arma_gedeon 2015.12.08. 14:51:48

@csakférfi: ezt ismét benézted... nem tartozom a felsőbb, tehetősebb kategóriába, se budai villa, se gyémánt, nem bontom kasztokra az embereket. egyénileg, értelmi képesség alapján viszont teszek különbséget és te a lehető legrosszabb kategóriát képviseled ebben: a segghülye tudálékosok csoportját. nem elég, hogy iszonyat ostoba vagy, meg vagy győződve az ellenkezőjéről és osztod az észt. azt gondolod, hogy te már mindent láttál, mert 50 vagy. közben nem történt más, csak véget ért a kommunizmus, az ország nyakán maradt az előző rendszerben szocializálódott réteg, akinek természetes, hogy van munka. ha csak egy alibi utcaseprő voltál anno, ma már a melledet vered mindenki előtt, hogy x évet ledolgoztál, neked jár minden

"Tájékoztatlak a lakosság iskolázatlan műveletlen része keresi meg a Te és kasztod kenyerére valóját" - ezt a demagógiát lehet valahol beveszik, de tudod a tények makacs dolgok. az igaz, hogy a túlnyomó többség buta és ez rengeteg embert jelent, viszont a KSH felfelé kerekített statisztikái alapján az itthoni nettó átlag fizetés ~160e ft/hó. Ki adózik sokat? Azok a vállalkozók, ahol sok embert foglalkoztatnak pl., azok akik sokat fogyasztanak, stb... Mivel ezek az emberek alig fogyasztanak, nagyrészt nincs vállalkozásuk, nem foglalkoztatók, hanem foglalkoztatottak és többnyire az állami szférában vannak, ezért (ha csak nem állnak rokonságban befolyásos emberekkel) a nettó 160-ról maximum álmodnak, a fizetésük egy az egyben elmegy rezsire / kajára / hiteltörlesztésre. tavaly 920 milliárd forintot utaltak haza a külföldi magyarok, a csórók ráadásul kénytelenek spórolni, ami meg sokszor a fekete gazdaságot erősíti, lásd cigaretta... szóval "tájékoztatlak", hogy vissza kellene ülnöd az iskolapadba, mert az az ominózus 30 éved rendkívül eredménytelenül telt...

"olyan ember vagy aki hisz bizonyos istenekben" - születésemtől ateista vagyok. lehet, hogy az immateriális javakat az elődeidnek köszönheted, de hogy egy ostoba csóró vén fasz maradtál, azt csak magadnak

"Te nem tudsz aratni sem nem vetni sem nem gépet tervezni és elkészíteni ,működtetni." - dolgoztam már mezőgazdaságban (vetettem és arattam is), szoftvereket tervezek, készítek, működtetek. folytasd csak a barcobat, biztosan előbb sikerül eltalálni valamit, mint hogy megtanulj olvasni.... pl. nem képzelem és egy szóval nem mondtam, hogy a te (és a hozzád hasonlók) kiirtását az isis-ra bízom. REMÉNYKEDEM, hogy jön egy villám, egy busz, egy kósza lépcső, akármi.... tudod, hogy miért? mert ti fejlődni már nem fogtok, eljön a szép új jövő, a munkátokra egyre kevésbé lesz szükség, elvégzik helyettetek a gépek / robotok. ti pedig itt maradtok, továbbörökítitek az ostobaságotokat a gyerekeiteknek, követelitek a nyugdíjat, az ingyenes bkv-t, stb... és közben szinte semmit nem tettetek a közösbe, ahhoz képest, mint amennyit elvesztek belőle. a pártok az ostobaságotokat kihasználva fognak hatalomban maradni és szétlopni mindent, mert az ostoba, megtéveszthető emberekből van/volt/lesz a legtöbb, magyarország pedig egy koszos szemétdomb marad, hála nektek.

2015.12.09. 07:01:32

@zizi77: "kivéve akkor, ha az egyébként elég érdekes nézeteid miatt veszélyeztetsz másokat."

Hazugság, én senkit se veszélyeztetek.

"Sem az erkôlcshöz, sem az álerkölcshöz nincs köze."

Az erkölcshöz köze nincs, de az álerkölcshöz annyi van, hogy ezt a kikényszerített "udvariasságot" emelik piedesztálra, aki meg nem követi droidként, az erkölcsi nullának bélyegzik. A gyereknek se mondják meg a szülei, hogy: nézd Pistike, a banyatankos néni viszonylag öreg és le akar ülni, pedig mi fizettünk az utazásért, ő nem, mert a politikusok a nyuggerek kegyeit keresik, de ha most azonnal nem adjuk át a helyünket, akkor minket rossz embernek, erkölcstelennek fognak tartani az utastársaink, olyannak, akik a néni halálát kívánják és úgy néznek ránk, mint a véres rongyra, ha átadjuk a helyet behúzott farokkal, akkor viszont erkölcsbajnoknak hazudnak, de ez csak a társadalmi nyomásnak engedő alávetetteknek jutó vállvetegetés, az igazi erkölcs az valami teljesen más dolog. Majd arról is mesélek neked kisfiam, csak most szálljunk le a buszról, mert már nagyon csúnyán néz ránk ez a sok ember, akik nem szeretik azt, hogyha rámutatunk arra, hogy ők álerkölcsös, ilyen-olyan kényszerek közt élő rabszolgái ezeknek a privilegizált csoportoknak.

2015.12.09. 07:07:30

@zizi77: "Ahhoz van köze, hogy egyik embert sokkal jobban veszélyeztet a buszon való ácsorgás, mint mást."

Bizonyos embereket sokkal jobban veszélyeztet az, hogy kibukjanak az iskolából, elszegényedjenek, bűnözzenek, ne jussanak diplomához.
Nosza, csökkentsük az elvárásokat velük szemben, segélyezzük őket, nyilvánítsuk bűncselekményeiket megélhetési bűnözéssé, juttassuk őket diplomához, nyomjuk be őket mindenféle kormányzati állásokba. Diszkrimináljunk pozitívan, ami ugyan másokkal szemben meg negatív diszkrimináció, hisz nekik nem nyújtjuk ezeket az előnyöket, de ők fizetik az egész affirmative action bulit az adóikkal.

zizi77 2015.12.09. 07:33:42

@tiller foch: neked annyi más puszta léte, nem az életminősége, hanem a tény, hogy él-e vagy meghal, mint, hogy eljut-e a diplomáig? Még mindig nem érted a lényeget. A veszélyben lévő, kiszolgáltatott emberen segíteni ösztönös dolog, és semmi köze tanult folyamathoz. Ettől persze most ösztönlény leszek, mint ahogy gondolom attól is, hogy a 3. gyereket várom, mert aki képes gondolkodni, az ugye nem szül. Egy 30- as pasin nem feltétlenül látod, hogy veszélyeztetett, de egy babán vagy egy bottal csoszogó öregasszonyon egyértelműen látszik, hogy baj lesz, ha elesik.
Egyébként a hozzászólásod második feléhez csak annyit, hogy igen részben felelősséget kell vállalnunk mások életminőségéért is. Iszonyat mennyiségű adót fizetünk magunk is. De valahogy azt is meg kell oldani, hogy az éhezők ne vágják el a torkunkat abban a pillanatban, ahogy kiléptünk az utcára. Ez is logika kérdése, és nem erkölcsi, vagy álerkölcsi kérdés. Az, hogy a rendszer ezt jól oldja-e meg, már más tészta.

2015.12.09. 08:04:15

@zizi77:
Azért nincs igazad, mert ez az álerkölcs egyáltalán nem arról szól, hogy megpróbálod felmérni, milyen állapotban van az illető, hanem címkékkel dolgozol, pl. az idős embernek át kell adni, holott nem minden idős ember rozoga. Ha nem adom át az idős, de ránézésre egészséges embernek, akkor ugyanúgy megvető pillantásokat kapok, vagy akár orrom előtti kibeszélést, mint ha egy idős beteg embernek nem adnám át. De a beteg embef nincs is köztudatban, tehát ha egy láthatóan sánta, de fiatal embernek nem adom át, akkor már nem is néznek ki az emberek, mert a köztudatban az idősek és a kismamák vannak.

2015.12.09. 09:42:50

@zizi77: "a hozzászólásod második feléhez csak annyit, hogy igen részben felelősséget kell vállalnunk mások életminőségéért" & "valahogy azt is meg kell oldani, hogy az éhezők ne vágják el a torkunkat abban a pillanatban, ahogy kiléptünk az utcára"

Érzed az iróniát a saját mondataid ellentmondásosságában, ugye?

Felelősséget kell vállalni értük (etetni, lakáshoz juttatni, kvótákkal segíteni), mert különben elvágják a torkunkat vagy megszégyenítenek, lerasszistáznak, erkölcstelennek neveznek, holott ennek a mechanizmusnak köze nincs az erkölcshöz, csak a zsaroláshoz.

"Ez is logika kérdése, és nem erkölcsi, vagy álerkölcsi kérdés."

Igen, ez a védelmi pénzt szedő maffiózók, egyetemi felvételin plusz pontokért az aszalt verő kisebbségek (USA-ben afroamerikaiak), megélhetési bűnözés fogalmát kitaláló jogvédők logikája. Logikus számukra, hisz ők ingyen kapnak valami előnyt. Logikus számodra, mert nem vágják át a torkodat, ha teljesíted a követeléseiket.
A fegyveres rablás is hasonlóképpen logikus. A rablónak pénz kell, van fegyvere, te az életedet meg akarod tartani, inkább átadod a pénzedet. Logikus, hogy a kisebb rosszat választod. Nem a rabló új okostelefonért síró családja jár az eszedben, nem értük aggódsz, csak nem akarsz megsérülni.
Társadalmi szinten jórészt az állam tartja a fejedhez a fegyvert, mert a léha, ingyenélő csoportok szavazataira hajt, te meg tejelsz. Máskor a busz utazóközönsége néz rád megvetően, hogy add át a csimótát hordozókendőben cipelőnek a helyet.

Ezek valóban nem morális döntések, hanem félelem, megszégyenítés, erőszak eredményeként beléd vert magatartások.
Tehát logikus, hogy engedek annak az elementáris erejű erőszaknak, megszégyenítésnek, amit rám irányítanak, csak nem erkölcsös. Logikus, de gyáva dolog. Hozzájárul ahhoz, hogy fennmaradjon egy elnyomó, a személyiséget megcsonkító rendszer.
Erkölcsös felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem helyes dolog. Nem mindenkinek van bátorsága ott abban a helyzetben szembeszállni a jogait ért támadással, ha kést szorítanak a torkához, közmegvetés sújtaná, ha nem adná át egyetemi férőhelyét valami "elnyomott" kisebbséginek.

2015.12.09. 09:46:19

@zizi77: "Iszonyat mennyiségű adót fizetünk magunk is. De valahogy azt is meg kell oldani, hogy az éhezők ne vágják el a torkunkat" - mondjuk halászni kellene megtanítani az embereket, nem mások hálójából elvett hallal dobálni őket. Kevesebb adót fizetnél (kisebb állami erőszakszervezet kellene), több szolgáltatást tudnál venni, munkahelyek jönnének létre, pörögne a gazdaság...

zizi77 2015.12.09. 11:30:51

@tiller foch: erre írtam, hogy jól működik-e az más kérdés, de alapvetően, ha valaki két napja nem jutott ételhez, akkor kijön belőle az állat, még ha egyébként normális is. Nyilván nem arról van szó, hogy Józsikának meg tudják-e venni a legújabb okostelcsit a segélyből. Természetesen ilyen is van, nem kevés, látom én is. Viszont amit írsz, hogy meg kellene tanítani őket dolgozni, nagyon igaz, csak akkor már ott tartunk, hogy a Te felfogásod szerint idomítjuk őket, ami viszont szerinted nem helyes. Nekem belső kényszer, hogy ne szoruljak másokra, persze szerencsés is vagyok, mert viszonylag jó alapokkal indultam, és így "idomítottak". De a gyerek, akinek az a sors jutott, hogy a putriba szülessen sem szerencsében sem "idomításban" nem kapja meg azt a környezettől, hogy viszonylag normális életet tudjon élni. Ezeken a gyerekeken segíteni kell valahogy, mert a számuk most is csak nő, de ha senki nem foglalkozna velük, már csak ők lennének, és mehetnénk vissza a barlangba.. Természetesen támogatni nem kell az ingyenélést, szó nincs róla, de elmenni a probléma mellett sem lehet, mert nagyon gyorsan a fejünkre nő.
De ez a kérdés kicsit összetettebb, mint, hogy a buszon átadod-e a helyet.

zizi77 2015.12.09. 11:48:58

@zizi77: szóval a lényeget elfelejtettem. Én nem vonnék párhuzamot a két dolog között. Az egyik egy nagyon egyszerű helyzet, veszélyben van-e az illető vagy sem. Ösztönösen védjük pl. a gyerekeket, de az időseket is, mert a közösségünk részei, és természetesen nem saját akaratuk szerint vannak ebben a helyzetben. A másik, amiről írtál, sokkal összetettebb, mert az egy hosszútávú nagyon bonyolult folyamat. Azt is lehet "ki a francot érdekel", meg "mindenem odaadom /de főleg másét, ugye/" módon kezelni, viszont a legtöbb ember a kettő között helyezkedik el, mert van olyan része, ami tök logikus, meg van olyan, ami erős túlzás.
Viszont nagyon elkanyarodtunk a témától, ehhez a másikhoz meg már nincs ennyi időm. Szóval további jó elmélkedést a társadalom elnyomásáról! :) Szép napot!

2015.12.09. 16:03:43

@zizi77: "Ösztönösen védjük pl. a gyerekeket, de az időseket is, mert a közösségünk részei"

A közösségem részei a vérrokonaim meg azok, akik hasonlóan gondolkodnak, a szellemi "törzsem". Azok, akik élősködnek, nem a közösségem... Kényszerből adókon, kvótákon keresztül támogatom őket, de ez nem közösség. Ez parazitizmus.

csakférfi 2015.12.15. 22:01:32

@arma_gedeon: Tehát sík hülye vagy maradjunk ennyiben . Igen találgattam hová képzelheted magad.Azért sikerült annyira felhúznom téged hogy kiírd! :) Tehát szoftvereket gyártasz.Kérdenem én akkor a gépek programjait ki fogja írni?A robotokat ki fogja irányítani?..stb.A mozgással kezdődik az élet.ha te a robotokban látod a saját és gyerekeid jövőjét akkor gratula.elhízott tespedt élettelen mamlaszokat akarsz akik a robotok adta kényelem érdekében lemondanak a mozgás szabadságáról.Ekkora logikai hibát. :) ilyenek kezdeményei azok akik nem adják át gondolkodás nélkül a helyüket a buszon az idősebbeknek.
ja csakhogy tudd.Van földem amin megtermelem a betevőt.Van autóm amit magam javítok.Van feleségem akit szeretek.Vannak fiaim akikre számíthatok.Van szakmám.Fizettem adót.Fizettem tb.-t fizettem nyugdíjat.De gyógyszerre nem költünk.A nyugdíjat annyira saccolom hogy esetleg a hobbijaimra futja majd.Öreg koromra az általam tervezett gépek szolgáltatják a hőt a villanyt a vizet meg ami az élethez kell.Nos a netet akkorra biztosan kihagyom.Amúgy is könyvtárjáró ember voltam fiatal korom óta.Tőlem az összes pap politikus orvos..stb éhen hallhat.Élen veled.Én biztosan nem.Mivel ugyanazt fogom csinálni 30 év múlva is mint amit 30 éve csináltam.Ellátom önmagamat és a szeretteimet.Nem mástól várom a csodát.Ezt hívom tervezhető sorsnak.Nem másokon élősködésnek! Buta vagy és ostoba! Na cső lúzerkém! :) :)

arma_gedeon 2015.12.28. 06:27:38

Jaj, de jót röhögök rajtad most! Vársz néhány hetet, ideírsz, így biztosan van esélyed utolsóként hozzászólni és megmondani, hogy jaj mekkora hülye vagyok szerinted. Sőt, most hogy megtudtad, hogy mivel foglalkozom, ismét megvillanthattad a "csavaros" gondolatmenetedet.

Tudod mi van, te szottyadt? A szoftvereket a gépekre emberek írják, azok is fogják még jó darabig. A robotokat programozók fogják irányítani. És akkor mi van? Hogy jön ide bármelyik gyerek mozgása? Ha egy gyárigazgatónak lehetősége nyílik arra, hogy gépesítse a gyártósorát, amit addig csak kétkezi munkával tudtak abszolválni, akkor az ilyen parasztok, mint te, nem a futószalag mellett fognak állni, hanem a BKV jegyautomaták mellett a visszajárót koldulva. Ettől még senki nem fog lemondani a mozgás szabadságáról, sőt....

"Ekkora logikai hibát. :) ilyenek kezdeményei azok akik nem adják át gondolkodás nélkül a helyüket a buszon az idősebbeknek."
Komolyan, ez a kedvenc sorom... Különösen a gondolkodás nélkül rész! Te csak így nyomod... Ha utazol, gondolkodás nélkül átadod, 4 évente gondolkodás nélkül tolod az x-et, legvégül feljössz ide, és írod gondolkodás nélkül a nagyobbnál nagyobb faszságokat.

Van szakmád, de ezek szerint nem publikus, a faludban te vagy a hírneves okleveles lóinszeminátor. Lefordítva magyarra a sok kamu, amit írsz:
...egy vidéki paraszt vagy, akinek egy import áru már luxus, inkább eszed a megtermelt javakat CBA-s farháttal.
...van egy roncs autód és már a szervizre sem telik.
...fizettél adót - egyszer valamikor...
...könyvtárjáró ember voltál fiatalkorod óta, amíg tartott szocializmus, ott kellett WC-t súrolnod...

Gyógyszerre továbbra se költs, úgyis mindent meg tudsz termelni a kis földeden, nem? A nyugdíjad remélem annyi lesz, mint az enyém.
Ha van egy autód, akkor ülj abba és ne másoknak ugass, hogy ki kinek adja át a helyet. Jaj, a mókás tévképzeteid arról, hogy ki az élősködő... Bízom benne, hogy az összes magamfajta "élősködő" lelép innen és a magad fajta "nem élősködők" tartják majd fenn a nyugdíjrendszert...