Világetető

Na de hogy hívják a nevét?

2015. október 05. Világetető

Honnan lehet tudni, hogy hogy fogják hívni a gyerekedet?

Egy ismerősöm állítólag megkonzultálta az anyaméhben fejlődő magzattal, hogy mi legyen a neve, kíváncsi vagyok, hogy hogy fog erről nyilatkozni a gyerek majd később. A mi gyerekünk még narancsmag méretben sem volt igazán kommunikatív, így kénytelenek voltunk elkezdeni gondolkozni a nevén. Hiszen az (elvileg) kiváló szórakozás.
Mármint az a része mindenképpen, amikor elkezdesz különböző listákat böngészni (nem tudom, hogy létezik-e még az etalon, a Ladó: Utónévkönyvtár, most már azért neten egyszerűbb ezt is intézni), ahol - vérmérséklettől függően hosszabb vagy rövidebb ideig - jó poén rácsodálkozni, hogy szinte minden név elképzelhető már, talán az egyetlen megkötés, hogy nem lehet benne @ és más írásjel. Nehéz elképzelni, hogy vajon mi NEM lehet keresztnév, ha óriási hálapénzeket tartalmazó borítékok átadása nélkül is simán anyakönyveztethetők a lenti nevek.

Akár egy teljes fesztivál reklámszlogenjét is befektethetjük a hármas ikerbabakocsiba: Béke-Áldás-Ozora. Őzike is lehet már, de mit tartogat az élet számára, ha sohasem találhatja meg Szarvasát? Gasztronómiai szempontból is erősen bővül a kínálat, gondolom a magyar pékek szövetsége lobbizta ki a Dió, Fahéj, Gesztenye neveket, és kicsit tovább javult a kínálat a gyümölcspulton is az egészséges táplálkozás jegyében.

Továbbra is nagyon vicces szerintem, hogy épp az igazán extrém módon külföldi (hangzású) neveket kell a legmagyarosabban írni, azaz Zsülien, Dzsesszika, Ájlin és Dzsindzser szülei hiába reménykednek, hogy majd a lányuk könnyedén illeszkedik be Beverly Hills közegébe, elképzelni is nehéz, hogy mivel foglalkoznak próbálkozni az amerikaiak, ha olvasás alapján próbálják majd kiejteni a nevüket. Jó hír, hogy kenhető már a Filadelfia, hipochondereknek nem javasolt a Kandida. Viszont egy egész stadionnyi férfi üvölthetett fel örömében, amikor kiderült, hogy már adható a Raul, a Mateusz, A Csatár (de se Libero, se Hátvéd, még csak egy Partjelző sem?), Romárió és a Ronaldo (ez vajon miért rövid o?), viszont rossz hírünk is van, továbbra sem lehet sem a mezszámot belevenni a névbe, sem nem ment át egyelőre a Krisztiánó, azaz a portugál focista rajongóinak még türelemmel kell lenniük. Kicsit közelebb kerülhet viszont a mindennapokban a Gyűrűk ura, Boromir, Frodó és Gandalf segítségével. De vajon miért nincs még Herripotter? Vagy legalább Tudjukki? és nem kell többé rettegni, hogy valóra válik Márta István évtizedek óta hangoztatott siráma, kit érdekel, hogy elmarad esetleg a Művészetek Völgye, ha van otthon egy Kapolcs? A fiúgyermekben reménykedő szülők kiválóan jelezhetik távolságtartásukat, ha mégis lányutód születne egy Béta (verzió) keresztnévvel, úgyse volt még elég lány, akit megnyomorított egy életre, hogy 'csak' lány lett...
Viszont végre érvényes bemutatkozás lehet az 'Amondó vagyok' is.

Radiátort állítólag nem engedélyezték egy pár számára, teljesen jogos, legyen inkább a fenntartható Napelem vagy a maszkulin Kazán! (Ezek sem léteznek. Még.)

Na de nem is erről akartam írni, hanem a névválasztás komoly részéről. Első körben kihullanak saját debil osztálytársak és hülye tanárok nevei, ezek eleve kizárva, ha már olyan sokat költöttünk a pszichoterápiára, hogy elfelejtsük őket végre. Aztán nyilván véleményesek az utóbbi időben valamilyen híres/hírhedt ember által beszíneződött keresztnevek, senki se akar egy politikusra, bűnözőre vagy színészre gondolni (esetleg mindháromra egyszerre), amikor meglátja a saját gyerekét. 
És persze fontos szerephez jut a tudományos megközelítés is, a statisztikák böngészése, a naptárak áttekintése, az ismeretségi kör feltérképezése, a nemzetközileg is használható nevek, a túlságosan gyakoriak kiszűrése. Sikerült is a saját igényeink szerint összerakni egy szabályrendszert, egyik legfontosabb tényezőként szerepelt benne, hogy olyan név legyen, amit nem kötelező (és/vagy nehéz) becézni, azaz ne érezzen késztetést mindenki, hogy Pistizze, Palizza, Jancsizza például. Másik fontos szempont, hogy ne Norbert legyen. (Bocs, Norbertek, nektek jól áll, de a gyerekemnek nem akarom!) És elég jó, ha külföldön is tudják értelmezni, azaz kettős betű és furcsa ékezetek inkább hátrányt jelentenek, kivéve persze, ha mégis egy ilyen tetszik meg. És az se lenne baj, ha rövid lenne, leginkább 1 vagy 2 szótagos.
Ja és nálunk nem voltak szerencsére ük-, déd-, nagyszülői elvárások a témában, de még szülőiek se igazán.
Azt gondolná az ember, hogy ezzel egész jól le lehet szűkíteni, de olyan borzasztóan sok a lehetőség, hogy még így is rengeteg marad.

És persze ott van az a szempont is, hogy teljesen mindegy, hogy mi a neve, hiszen úgysem a név határozza meg őt, hanem ő tölti meg a nevet tartalommal.

Végül kikötöttünk nagy nehezen egy kompromisszumos megoldásnál, amit jól el is terjesztettünk az utolsó hetekben (eleve csak akkor kezdtünk foglalkozni alaposabban a témával), meg is szerették a családban. És akkor pár nappal a születése előtt mégis kiderült, hogy Emil lesz. Mert csak. És nagyon szeretjük, tényleg Emil. Ő az:

vilagetetokovetes.png

Nálatok mik voltak/lesznek a szempontok?

A bejegyzés trackback címe:

https://vilageteto.blog.hu/api/trackback/id/tr627861798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheSaurus 2015.10.05. 14:58:37

Például, ha elkiáltom magam a játszótéren, akkor ne az összes (na jó, a legtöbb) gyerek kapja fel a fejét a neve hallatán, csak az enyém. Erre a ritka, egzotikus nevek a legalkalmasabbak: Mária, Erzsébet, János, László, stb.
A stb NEM név.

encir 2015.10.05. 15:57:02

A múltkor a Ferenciek terén egy közvéleménykutató az én véleményemet kérte, plusz a nevemet.
Mondtam, hogy xxx Margit.
Margit??? - úgy bámult rám, no nem vagyok mai csirke, de nagyon öreg sem.
Ja, most kapcsolok, bizonyára MÓÓÓRGIIIT jutott az eszébe :-)

encir 2015.10.05. 15:57:42

A fiam kedvenc Jókai-hősöm nevét kapta.

Terézágyú 2015.10.05. 16:47:56

@encir:
"A fiam kedvenc Jókai-hősöm nevét kapta. "

Vihodár lett? .......

Terézágyú 2015.10.05. 16:49:08

"épp az igazán extrém módon külföldi (hangzású) neveket kell a legmagyarosabban írni, azaz Zsülien, Dzsesszika, Ájlin és Dzsindzser"

Mindegyik magyar(nak szánt) keresztnevet ugyanolyan szintű magyarossággal kell írni :) Nincsenek fokozatok :)

Texas Bill 2015.10.05. 20:09:48

Utónévkönyv, ez Ladó művének címe (bocs, nem tudom, poénkodni szerettél volna-e, de ha nem, akkor).

sellőlány 2015.10.07. 21:56:45

Kezdetek óta olvasom a Világevőt, és már "találkoztunk" is jópár helyen (éttermek, gasztro rendezvények), amiben persze semmi különleges nincs, van párszáz, talán ezer, hasonlóan mozgó-érző ember ebben az országban. Különösen tetszettek a világjárós bejegyzéseid, ebben is sok a közös pont. Ez a babavilág mondjuk számomra ismeretlen terep (még vagy talán így is marad), ettől függetlenül bennem is sokszor lefut, hogyan nevezném a fiam, lányom, ha aktuális lenne a dolog. Amit észrevettem, hogy minél többet lát és tapasztal az ember a világból, annál inkább érti meg a gyökereit, a kultúrák eredetét, lesz számára értékes a régi, fedezi fel, hogy viszonylag elfeledett szokások, hagyományok milyen jelentőséggel tudnak bírni a saját életében. Amikor a húszas éveimben Milano közelében éltem, ismertem meg ottani műegyetemista barátaim évfolyamtársát, egy svájci olasz fiút, Camille-t. Kilógott a nevével a Pietrók, Marcók, Fabiók, Lucák, Matteók közül. Különleges fiú volt, jóképű és okos is, elegánsan tűrve azt a sok vicces fricskát, amivel a "melanézék" sokszor kikezdték. Persze nem lehetett nem észrevenni a fricskák mögött a tiszteletet és a szeretetet, ami őt övezte és amit a kisugárzásának köszönhetett. Akkor testett öltött a mondás, hogy a név kötelez. Az Emil(e) név régi kedvencem, a női változata két generációt is érint(ett) családunkban. Szerintem éppen ezért nagyon ígéretes jövőt szavaztatok meg ezzel a névvel a kisfiatoknak. Gratulálok! (Ui. Egy dolgot viszont nagyon remélek, hogy a blog alanyából végül nem lesz promo felület ;-)

sellőlány 2015.10.07. 22:20:18

Ui 2. Egyébként mi volt a kompromisszumos név?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.10.07. 22:23:12

@sellőlány: Köszönöm szépen, nagyon kedves, jó érzés olvasni! És nekem is feltett szándékom nem rátetoválni semmilyen márkanevet a homlokára, ha valamikor úgy látod, hogy errefelé menne a dolog, szólj, légy szíves!
Márk lett volna, de nem hiányzik azóta sem, már nem is értjük, hogy hogy is gondolhattuk volna...

sellőlány 2015.10.07. 22:34:51

@világevő: :-) Jó döntés volt, ez egyértelmű.

Cherryka 2015.10.15. 14:42:05

Nálam is ugyanezek voltak a szempontok. Mi az ami illik a családnévhez, nincs-e már a baráti-családi körben, és még csak véletlenül sincs az elmúlt 10 év statisztikája alapján az első legkedveltebb 100 névben. Egyébként nálam is az Emil lett volna a befutó, de a páromat egy helyi kisebbségi bűnözőre emlékeztette, így elvetettük. :)

encir 2015.11.16. 14:38:05

Vih@Terézágyú: De jó, Vihodár :-) :-)

Melyik regényében van? Nem ismerem.

A Mire megvénülünkből - rád bízom, melyikre gondolsz :-)