Világetető

5 dolog, amiért kötelező az apás szülés. + 2 fontos tipp!

2015. szeptember 09. Világetető

 Nem minden apa számára egyértelmű, hogy ott a helye a szülésnél. Pedig kötelező!

 [Tudom, hogy nem csak feleségek szülnek, de az egyszerűség kedvéért ezt a szót használom. Na meg azért is, mert szerintem a házasság fantasztikus dolog, de erről talán majd egy másik posztban.]

  • Ha nem a saját szemeddel látod a feleségedet szenvedni, nem tudod elképzelni, hogy mit jelent a szülés.

 Végignéztem az egészet, és azóta se tudtam teljesen feldolgozni, hogy milyen hihetetlen küzdelem, mennyi fájdalom, erőkifejtés, szenvedés egy szülés. Elmesélni se tudnám úgy, hogy akárcsak a töredéke is átjöjjön ennek. És ha nekem mesélnék, én se tudnám elképzelni, ha egyáltalán elhinném.

  • Ha nem a saját szemeddel látod a feleségedet örülni az újszülöttnek, nem tudod elképzelni, hogy mit jelent a szülés.

 Annál nincs gyönyörűbb, miközben valószínűleg te is épp a könnyeiddel küzdesz apaként, amikor odaadják a feleségednek a gyereketeket. Helyére kerül.
Ez is beégett a retinámba, a jelenet és az az arckifejezés, ahogy először 'látótávolságba' kerül anya és gyereke.

  • Rengeteget számít a jelenléted. Ott is és hosszú távon is.

Hatalmas szerepe van a kötődés kialakulása szempontjából. Az a kis maszatos gyerek, akiért már valamennyire már meg is dolgoztál (nyilván nem összehasonlítható az anya munkájával, de azért végigizgulni, vagy akár csak végignézni az egészet, az is rendkívül kimerítő), aztán már vághatod is a köldökzsinórt, vigyázhatsz a bebugyolált gyerekre, viheted vissza az anyjához és így tovább. És nem egy váróteremben üldögélsz, hogy kihozzák megmutatni.

  • Szülés közben a feleséged könnyen kerülhet olyan önkívületi állapotba, hogy nem képes döntéseket hozni. 

Ilyenkor is jól jön, ha ott vagy, és előre egyeztettétek, hogy nagyjából milyen szituációkban milyen megoldást szeretnétek. Felmerülhetnek vészhelyzetek, előkerülhet az epidurális érzéstelenítés vagy a császármetszés lehetősége vagy éppen kényszere, hidegebb fejjel sokkal jobb döntést fogsz tudni hozni, persze szigorúan a feleséged szempontjainak figyelembe vételével. 

  • A szülés/születés maradandó fiziológiai és pszichológiai hatásokkal jár az anya és a gyerek számára is.

Te pedig remélhetőleg azért vetted feleségül és azért vállalatok gyereket, mert ott akarsz lenni az életük fontos eseményeinél. Ennél sokkal fontosabb nem nagyon lesz, az évnyitót meg a ballagást hagyd ki inkább, ha időt akarsz spórolni, ezt ne!

 

És még két tipp, amit én is kaptam, és bevált:

Érdemes a fejéhez/vállához helyezkedni végig, nem biztos, hogy okos dolog szemből figyelni az akciót, bár biztos annak is megvan a szépsége...

A másik tipp saját fejlesztés: ne játszd túl a szereped a szülésnél! Állj rendelkezésre, de nem kell folyamatosan dumálni, arra figyelj, hogy miben tudsz segíteni, nem arra, hogy hogy válhatsz főszereplővé.  

sam_7052.JPG

Van Facebook-oldal és hírlevél is, ha követnéd a további kalandokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilageteto.blog.hu/api/trackback/id/tr947763332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TappancsNyuszi 2015.09.10. 12:59:02

Nálunk apás szülés volt, nem kötelező jelleggel. A páromnak fölajánlottam, hogy bejöhet, ha akar, de elájulni tilos :) neki is egy életre szóló élmény volt. Szerintem itt egy szabály van: nem kötelező, legyen a férfira bízva. Akkor nem lesz semmi baj és jól sül el :)

encir 2015.09.10. 13:48:32

Bizonyára nagyon szép ott lenni, ajánlatos is.

De azt, hogy inkább a ballagást hagyja ki... hát nem tudom, hogy a gyereknek, aki akkor már tudatos lény (nem, mint a szülésnél) hogyan esne. Marhaság összehasonlítani a kettőt és ezt felajánlani választásnak. Csak azért ilyeneket írogatni, hogy több sor legyen....

Bajusz. 2015.09.10. 14:23:34

Egy dolog a szándék és egy másik a lehetőség. 25-ik héten ikerterhességből sürgősségi császárra meg sem kérdezték, hogy bent akarok-e lenni... Írhatnál inkább arról posztot, hogy a teljes terhesgondozás (lásd még: szülővé válás), lombik és egyéb kezelések, illetve már a koraszülött osztályon és majd a gyerek háziorvosánál mennyire másodlagos, háttérbe tolt szereplők az apák, és ez mennyire rohadtul nincs jól.

bitliszbá 2015.09.10. 15:17:26

Én a második gyermekem születésénél beszéltem rá egy fiatal cigány apukát, hogy ő is menjen be most a szülésre.
Már a negyedik gyereke jött. A szülés után odajött, hogy mennyire hálás nekem, hogy rábeszéltem, pedig nagyon félt tőle. De így ott lehetett első fia születésénél, és a többire is be fog menni.
Igaz ez már huszonegy éve volt, de szerintem nagy tapasztalatai vannak azóta az apás szülésben

johnny77 2015.09.10. 15:33:23

Mindkettőnél benn voltam, életem két legszebb pillanata volt.

Nem volt kötelező, én akartam ott lenni, de utólag a feleségem azt mondta, örült neki, erőt adott a jelenlétem.

jairus 2015.09.10. 19:11:35

Egy feleség, négy gyermek - a legfiatalabb és legidősebb között 19 év.
Valamennyi szülésnél ott voltam, mellette álltam. Igen, ideje lenne, hogy a mostani férfiak valóban apák is legyenek - de lehet, hogy soknak közülük ehhez még tanulniuk kell.
Mert egy apás szülés nem könnyű - mondom ezt orvosként. De megéri, hiszen egy életre szól.

drjairus

Venesz 2015.09.10. 19:14:01

Az én időmben még ilyen nem volt, bár lehet, hogy én elájultam volna. Igaz, a harmadik gyereknél már esetleg nem.

ÉletSzép 2015.09.10. 19:56:43

@Bajusz.: Nekünk is ikreink születtek :-) Amíg nem került szóba a császár, addig úgy volt, apás szülés lesz. De nem az lett. Igaz, nekünk nem voltak koraszülöttek, de a férjem végigkísért a terhesgondozáson, jött velünk a védőnőkhöz, és ma sincs kisebb szerepe szülőként, mint nekem. Ezt az apa és anya alakítja ki. Szerintem. A cikk pedig tetszett. Az, hogy nektek máshogy alakult, nem a cikkíró hibája.